Szijjártó szerint álhírt terjeszt az MTVA

Szijjártó szerint álhírt terjeszt az MTVA

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi jelentőségűnek nevezte Szijjártó Péter Hszi Csin-ping, kínai elnök e heti magyarországi látogatását egy hétfői sajtótájékoztatón az MTI híre szerint. A beszámoló alapján ugyanitt álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre is elmenne. Ez már csak azért is érdekes, hiszen a pécsi látogatásról a közmédia oldala, vagyis a Hirado.hu írt.

A külügyminiszter azt is kiemelte, hogy Hszi Csin-ping népes delegációja élén mindössze két európai uniós tagállamot keres fel: hazánkat és Franciaországot. A tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, miután 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy hazánk a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában. Mint mondta, jelenleg is egyeztetések zajlanak nagy kínai vállalatokkal további beruházásokról. – És szeretném elmondani azt is, hogy aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik – fogalmazott, arra kérve az újságírókat, hogy „ha Magyarország nemzeti érdekeit legalább egy kicsit is szem előtt tudja tartani, s nem a minél rosszabb, annál jobb elven működik, vagy ettől csak egy kis időre el tud vonatkoztatni, akkor ne fantáziáljon nyilvánosan vállalati nevekről”.