A 4iG, valamint a cégcsoporthoz tartozó REMRED Zrt. a Fejér vármegyei Martonvásáron tette le az űripari gyártóközpont alapkövét. A gyárban legfeljebb négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzik majd – írja közleményében a 4iG Csoport.

A vállalat szerint a zöldmezős beruházást az űripari szabványoknak megfelelő, innovatív és a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal látják el, az átadást követően önálló napelempark biztosítja majd az üzem önálló energiaellátását.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az alapkőletételi ünnepségen elmondta, nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is a műholdgyártási képesség. Hozzátette, Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje is alkalmassá teszi arra, hogy az űripar területén meghatározó szereplővé váljon.

Dr. Sárhegyi István a REMRED alapítója, a 4iG Csoport űripari és technológiai holdingvállalatának vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy már az űripari központ tervezési fázisában is a legnagyobb nemzetközi vállalatok és gyártó cégek ajánlották fel együttműködésüket, amely szerinte azt igazolja, hogy nagy a piaci igény az alacsony földkörüli pályán keringő műholdak és űreszközök gyártási iránt.

Új holdingot alapít a 4iG: az űriparban lesz érdekelt

A 4iG Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló leányvállalata, a 4iG Űr és Technológiai Zrt. Befektetési és Szindikátusi Szerződést kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos részvénycsomagjának tőkeemelés útján történő megszerzésére.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→