Hétfőn délelőtt folytatódott a 2024-es magyar érettségi.

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a magyar érettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak.

Azok a tanulók, akik nem a fenti műelemzést választották, Babits Mihály költészetéről írhatnak egy általános témakifejtő esszét írniuk.

Az első részben Antigoné is szerepet kapott

A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok az érettségi első részében – írtuk ma reggel. Ebben a feladatban a diákoknak meg kell keresniük a szövegben található megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell felfedezniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, és értelmezniük kell a logikai, tartalmi kapcsolatokat is.

A szövegértés után egy irodalmi műveltségi tesztet kell megoldaniuk a diákoknak, ami a korábbi évekhez képest az egyik legnagyobb újdonság.

Az idei tesztben feltűnt többek között az Antigoné és Ady Endre,

de egy költemény is ki kellett egészíteniük amellett, hogy szereplők nevei alapján műcímeket és műfajtákat is meg kellett adniuk.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók, a műveltségi teszttel pedig további 20 pont gyűjthető.