Karinthy vagy Babits műveit elemzik az érettségizők, de Antigoné és Ady Endre is előkerült

  • narancs.hu
  • 2024. május 6.

Belpol

Az idei új formátumú magyar érettségin.

Hétfőn reggel 9 órakor megújult formátummal kezdődött meg a magyar érettségi. Az első részre 90 percük volt a diákoknak, a 40 pontot érő szövegértési feladatban A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről és kódexekről szóló szövegét kapták a vizsgázók – írja az Eduline.

Szintén a vizsga elején kellett kitölteni a lexikális tudást felmérő irodalmi műveltségi tesztet, ahol többek között Szophoklész Antigonéja és Ady Endre is szerepelt. A vizsgázóknak egy hiányos szöveges feladatként többek között ki kellett egészíteniük egy kapott költeményt, valamint a szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét. Ezzel a feladatsorral összesen 20 pont szerezhető.

A vizsga második részében középszinten érettségizők egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. 

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a középszinten vizsgázó diákoknak. Ám akik nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell általános témakifejtő esszét írniuk

írja az Eduline. A szövegalkotásra 150 percük van a végzősöknek.

Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk. A műértelmezés elvárt terjedelme ebben az esetben 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk