Ez az a zöldség, ami a legjobb a magas vérnyomás ellen

2024. május 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Ez az a zöldség, ami a legjobb a magas vérnyomás ellen Fotó: Getty Images

Ez a zöldség rendkívül gazdag vitaminokban és bár elképzelhető, hogy gyermekként nem szerettük annyira, a felnőttek egytől egyig imádják.

Ez a zöldség hatékony a magas vérnyomás ellen

A sóska egy olyan gyógynövény, amely hazánkban is őshonos, és amely közel sem részesül akkor figyelemben, mint kellene. A tipikus, lándzsa alakú, zöld leveleit nem nehéz megkülönböztetni a környező növényektől.

Nagyon szapora növény, amelyet gyakorlatilag kiirtani sem lehet. Ha csak egyszer vetjük el a magját és nem törődünk vele, akkor is kinő, következő évben pedig ugyanott ismét ki fog hajtani. Ennek pedig örüljünk nagyon! Elmondjuk, hogy mi okunk van rá.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Növényi fehérjét is tartalmaz, mindamellett kalóriaértéke elenyésző. Flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban is bővelkedik.

C-vitamin tartalmának köszönhetően immunrendszer erősítő, kollagén termelést segítő. A bőr egészségének belsőleg és külsőleg alkalmazva is jót tesz. Arcpakolásként ráncösszehúzó, fiatalító, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatással bír.

A-, B1-, B2-, B9- és C-vitamin tartalmának köszönhetően a hajápolásban is jó hasznát vehetjük. Segít töredezett, száraz haj és hajhullás esetén is. Mindezek mellett a szem egészségének is támogatója.

Kalcium tartalma fontos a csontok egészségének megőrzéséhen, a megfelelő izom összehúzódáshoz és egyes enzimek működéséhez. A tej kalcium tartalmával megegyező mennyiség van benn. Arra figyelj, hogy ne ess vele túlzásba, mert a benne lévő oxálsav megkötheti az elfogyasztott ásványi anyagokat.

Vas tartalma szintén magas, amely a vér hemoglobin szintjének fenntartásához szükséges. A vérszegénység megelőzésében, kezelésében fontos.

Hogyan fogyasszuk?

A legtöbben levest vagy szószt készítenek belőle, amelynek készítésekor az ásványi anyag tartalma nem változik, vitamintartalmának egy része elvész.

Nyersen magában, salátákhoz adva, smoothiekba keverve fogyasztható. Savanyúsága a citroméval egyenértékű, így azt kiválthatjuk vele és egyúttal egyéb extra előnyeit is élvezhetjük.

A sóska magjából teát is lehet készíteni, amelyet fahéjjal, kardamommal ízesíthetünk. Hasmenés, bélgyulladás ellen javasolt inni.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest