Németországban egy hónapja, április 1-jén lépett életbe az úgynevezett kannabisz-törvény, amely alapjában változtatta meg a marihuána-fogyasztás körüli jogi helyzetet, így már nem nyilvánul törvénysértésnek számos cselekmény, amely korábban bűncselekménynek számított. Ezért automatikusan amnesztia jár az új szabályozás szerint már nem büntetendő tettekért elítélt embereknek.

Az ARD országos közszolgálati televízió mind a 16 tartomány hatóságaitól kikérte az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a változtatás hatalmas bürokratikus feladatot jelent.

Eddig már mintegy 216 000 ügyet vizsgáltak felül, és legalább 10 000 ügy még mindig függőben van.

A számok még tovább emelkedhetnek, mert míg egyes tartományok „előre dolgoztak″, vagyis a várható enyhítésre készülve már tavaly megkezdték az ügyek áttekintését, több tartomány még csak a helyzet felmérésénél tart. Az adminisztrációs teher nagyságát jelzi, hogy például Baden-Württemberg tartományban egyedül az ügyészségeknél akár teljes munkaórát igénybe vehet egyetlen akta adatinak összevetése az új jogszabállyal.

Az esetek nagy része kannabisz birtoklásával kapcsolatos, amiért korábban viszonylag kis mennyiségért is börtön járhatott, az új szabályozás viszont jóval megengedőbb.

Az ARD tagesschau.de hírportálján megjelent összeállítás szerint a legalizálás első hónapjában országszerte legalább 125 embert engedtek ki a börtönből. 

A törvény értelmében Németországban 

  • a 18 éven felüliek április 1-től maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, és csak saját fogyasztásra;
  • egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

A termesztés másik legális formája, amely július 1-től lesz engedélyezett, a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz. A nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el termékükkel, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A kannabisz használata továbbra is tilos közterületeken, iskolákban, sportlétesítményekben, valamint ezek száz méteres körzetében.