Hogyan lehetnének sikeresebbek a hazai kkv-k?

A gazdasági válság, a változó piaci környezet minden vállalkozást, minden vezetőt arra késztet, hogy meghúzza a nadrágszíjat, azaz a kiadások csökkentésében látja a megoldást. De vajon tényleg ebben rejlik a felfelé ívelés lehetősége?

Hogyan lehetnének sikeresebbek a hazai kkv-k?

Hazánkban a KKV szektor tulajdonosai szakmájukban profi, innovatív, kreatív szakemberek, vállalkozók, ám sokszor pénzügyileg nem tudatosak, a vállalatvezetők pénzügyileg nem kellően edukáltak. A tudatosság, a pénzügyi információk pontosságának és a mélyebb összefüggések átlátásának hiánya a nehézségek közepette mutatkozik meg a legjobban. Sok esetben a kis cégek a növekedés során nem fordítanak kellő figyelmet képzett pénzügyi szakember alkalmazására, illetve pénzügyi osztály kialakítására, hiszen egy több főből álló pénzügyi csapat felállítása jelentős költséget jelent. Persze minden cégnél van olyan munkavállaló, aki a számlákat, szerződéseket kezeli, könyvelője is van a vállalatoknak –általában külsős-, és akár egy vállalatirányítási rendszer is segíti a menedzser munkáját, de valójában tudatos pénzügyi vezetés a kkv-k esetében csak elvétve fordul elő.

„A hazai vállalkozások közel fele vakon repül” – avat be szakmai tapasztalatába Fazekas Fanni, az iFinance Vállalati Pénzügyek Kft. cégvezetője. Hozzáteszi, hogy ennek elsődleges oka a tudatos, professzionális pénzügyi üzleti tervezés hiánya, mely leginkább akkor mutatkozik meg, amikor egy cég életében nehézségek adódnak, azaz gond van. A cégvezetők túlnyomó többsége pénzügyileg nem igazán képzett, a másik nagy problémának pedig azt látom, hogy éves tervezés van, de nyomonkövetés nincs - egészen addig, amíg a számok nem csökkennek drasztikusan.

A trendteremtés a legfontosabb, haladni kell a technológia fejlődésével – ami ezen a területen is egyre nagyobb teret hódít-, és ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani és megőrizzük versenyképességünket, elengedhetetlen az innováció.

„A KKV-k esetében szélsőséges példákkal találkozhatunk. Van, ahol a munkavállalók már hosszú ideje felhő alapú rendszerben dolgoznak, ezzel szemben számtalan helyen
alkalmazzák még a papír alapú dokumentálást, amely amellett, hogy elavult és nagyban növeli a hibázás lehetőségét, valamint nem jól átlátható, még az ökológiai lábnyomunkat is tovább növeli” – avat be a szakértő.

Az elmúlt időszakban gyakorta találkoztunk ezzel a jelenséggel a vállalkozások esetében. Sok cég nem csak egy IT megoldást üzemeltet, és bizony előfordul, hogy más kimutatása van a pénzügyi munkatársnak, más a cégvezetőnek, és megint más a könyvelőnek. A cégvezetőnek a rezsi óradíjjal (önköltséggel) pontosan tisztában kell lennie, ugyanis ez alapján tudja a terméke/szolgáltatása árát meghatározni. Néhány kivételtől eltekintve ez nem így működik a valóságban. Itt egyből elcsúszhatnak a pénzügyei egy vállalkozásnak, és előbb-utóbb elkezd a lejtőn lefelé robogni. De ugyanez igaz, ha túl kevés vagy túl sok embert alkalmaz egy vállalat - meséli a szakember. „Külföldön természetes, hogy egy cégnél van kontrolling, mely előrejelzéseket készít és erre támaszkodva könnyebb előre tervezni a vezetőnek, ám sajnos itthon ez csak a nagyvállalatok esetében bevált gyakorlat. Pedig, ha nincs szoros pénzügyi követés, akkor könnyen csődbe mehet a cég” – teszi hozzá a vezető.

Bár a hazai vezetők a pénzügyi területet intim szférának tekintik, egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy felkészült szakemberek segítségével hatékonyabban és átláthatóbban tervezhetik rövid és hosszútávon is cégük pénzügyeit. A pénzügyi tanácsadó komplex szolgáltatást nyújt, a pénzügyek számos szakterületén – számvitel, adók, kontrolling, finanszírozás stb.- naprakész tudásával, széleskörű ismeretével maximális segítségére van a menedzsernek a tervezésben és a megvalósulásban egyaránt. Beszéli a könyvelők, a bank nyelvét és ami a legfontosabb: érti az üzletet. A szakember szerint egy hiánypótló, egyedülálló szolgáltatás nyújtására jött létre az iFinance, mely átfogó segítség a cégvezetők számára a pénzügyek teljes spektrumán.

Az Algotech eladta a végső bónusz kör 30%-át, dominálva a Near Protocol és a Chainlink piacát

A blokklánc világában az innováció zúgása hallatszik, és az előértékesítések gyakran az első csatatér, ahol az ígéretes projektek bemutatják potenciáljukat. Az Algotech, az előértékesítési piac feltörekvő csillaga, nemrégiben azzal került a hírekbe, hogy eladta végső bónuszkörének megdöbbentő 30%-át, ezzel magára hagyva olyan jól ismert szereplőket, mint a Near Protocol és a Chainlink. Nézzük meg közelebbről, mi teszi az Algotechot ilyen lenyűgöző erővé.
2024. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Kicsit erősödött a forint

Halvány erősödést ért el kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző délutáni jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 08:30
Megosztás:

Letették a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap beruházásában megvalósuló Multifunkciós termelő és logisztikai inkubátor alapkövét

A Nyíregyháza városával hagyományosan jó kapcsolatra és együttműködésre alapozva a XANGA Cégcsoport és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata – az MFB Invest Zrt-vel együttműködésben - létrehozta a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alapot, amely a közösen kialakított fejlesztési stratégia mentén valósít meg több beruházást. Ez a projekt is ennek az együttműködésnek az eredménye.
2024. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Nancy Pelosi a FIT21 kriptovaluta törvény mellett szavazott, elindul a kripto rally – készülj ezekkel a top altcoinokkal

Egy monumentális mérföldkő a kriptovaluta piacon az Egyesült Államokban. A Képviselőház elfogadott egy jelentős kriptovaluta törvényt, amely egyértelmű szabályozási keretet hoz létre az iparág számára. A törvényjavaslat kétpárti támogatást kapott, 71 demokrata, köztük Nancy Pelosi, szavazott mellette. Ez a bikapiaci kriptohír kiemeli a befektetési osztály változó megítélését.
2024. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Változásokat jelent be a Train Hungary vezetőségében a GRAMPET Csoport Călin Grațian vezérigazgató menesztését követően

A GRAMPET Csoport, Közép- és Délkelet-Európa legnagyobb román tulajdonú magánvasúti holdingja bejelentette, hogy változások történtek a vállalatcsoporthoz tartozó, többek között Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában működő Train Hungary vezetőségében.
2024. 05. 28. 06:30
Megosztás:

Nyíregyházán építkezik a Xanga csoport

Termelő és logisztikai inkubátorcsarnok épül a Xanga csoport és Nyíregyháza önkormányzatának együttműködésében a város ipari parkjában, a mintegy négymilliárd forint értékű befektetés alapkövét hétfőn tették le a nyírségi megyeszékhelyen - közölte a cégcsoport az MTI-vel.
2024. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Furcsa számok és a viszontbiztosítók

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig csökkentek, miközben pl. az S&P500 eddig 11,4 százalékot emelkedett.
2024. 05. 28. 05:30
Megosztás:

Partneri együttműködést kötött az Auchan és az MLSZ

Játszani csak szívből. Vásárolni csak OKAuchan.” szlogennel kötött partneri együttműködést az Auchan és az MLSZ, amelynek keretében a kiskereskedelmi lánc hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott partnere az idei Európa-bajnokság ideje alatt. Május 27. és július 14. között a Bizalomkártyás vásárlók 10 000 forint feletti vásárlás esetén napi és heti nyereményjátékokon vehetnek részt, a kampány végén pedig valamennyi vásárló között 1 millió Bizalompontot is kisorsolnak, ami egy az egyben levásárolható.
2024. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 28. 04:30
Megosztás:

Magyar program segíthet a meddő pároknak: ITT a Garantált Gyermek Program

A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban 300.000 meddő pár él, a statisztikák pedig évről évre romlanak. A férfiaknál a nemzőképtelenség, a nőknél pedig a meddőség folyamatosan növekvő számú populációt érint és az elmúlt évtizedekben a nyugati típusú, modern társadalmak legjelentősebb súlyú betegségévé vált.
2024. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Ekkora büntetést kell fizetni a CSOK Pluszra, ha megsértjük az előírásokat

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenünk, melyek megsértésekor büntetőkamattal növelten kell visszafizetnünk a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést. A Bankmonitor szakértői kiszámolták ennek összegét.
2024. 05. 28. 03:30
Megosztás:

A legtöbb magyar ebbe a három országba utazik nyaralni idén!

Az Insura.hu legfrissebb felmérése szerint idén nyáron az ügyfelek 56 százaléka tervez külföldi utazást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A biztosításközvetítő társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyaralási utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.
2024. 05. 28. 03:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) és Shiba Inu (SHIB) ára lemarad, miközben a Rollblocknak (RBLK) tízszeres nyereséget jósolnak júniusra

Számos altcoin piacán a kriptovaluták ára egyre ingadozóbbá válik. A mém érmék piacán a két vezető, a Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) konszolidációs jeleket mutat, amit a lendület hiányaként lehet értelmezni. Ezzel szemben egy másik előértékesítési érme azt jelzi, hogy ez lehet a legjobb kripto, amit ebben a negyedévben érdemes vásárolni. Ez az új gyöngyszem, a Rollblock (RBLK) vonzereje abban rejlik, hogy hogyan oldja meg az online játék világában felmerülő problémákat. Olvass tovább a részletes információkért!
2024. 05. 28. 02:30
Megosztás:

Az a nyugdíjas nyer sokat, aki mindig korán ébred

"A korai madár kapja meg a féreg helyett a milliókat!" – Az idősek titkos fegyvere a meggazdagodásért!
2024. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, hogy hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az oda kilépést tervező vállalatokat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 28. 01:30
Megosztás:

Miért jár pórul, aki még mindig sárga csekken fizeti a rezsit?

Az utóbbi években a digitalizáció és a technológiai fejlődés jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, különösen a pénzügyi tranzakciók terén. Ennek ellenére Magyarországon még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos sárga csekkes fizetési módszerhez, amikor a rezsiszámláikat rendezik. Ez a megszokás azonban számos hátránnyal járhat, amelyek mind anyagi, mind pedig időbeli veszteségeket okozhatnak.
2024. 05. 28. 01:00
Megosztás:

A BTC árfolyam a csúcs közelében, ez az érme is profitálhat a növekedésből

A Bitcoin árfolyam a történelmi csúcs körül mozog, a digitális arany a múlt hét elején egészen 70 000 dollárig szökött, a piac pedig kíváncsian figyeli, meddig megy még fel a BTC ára.
2024. 05. 28. 00:01
Megosztás:

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.
2024. 05. 27. 23:30
Megosztás:

Lemaradtál a PEPE és BONK árfolyam emelkedéséről? Ne hagyd ki a Raboo előértékesítést, amely már 40%-kal emelkedett

Annak ellenére, hogy a piaci volatilitás széleskörű, a mém érmék továbbra is nyereséget termelnek, legalábbis heti szintű hozamokat vizsgálva. A Pepe és a BONK remekül szerepeltek, és az elmúlt hetekben a kriptós hírek élére kerültek. Azonban figyelembe kell venni néhány szakértő véleményét, miszerint a legnagyobb árfolyam-emelkedéseik már mögöttük lehetnek.
2024. 05. 27. 23:00
Megosztás:

A gazdáknak kell az uniós agrárpolitika középpontjában állnia

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 05. 27. 22:30
Megosztás: