Lehet, hogy nem megfelelő műanyag edényt használsz: erre a jelölésre figyelj

Diósi Szilvia
GettyImages-1125238348

A műanyagok nem minden típusa alkalmas élelmiszer tárolására, pláne nem a melegítésükre. Megnéztük, hogy a műanyag edényeken található szimbólumok mit jelentenek, és ezek tükrében melyik edényt ajánlott választani.

Talán nem is gondolnád, de nem mindegy, hogy a tároláshoz milyen műanyag edényt választasz. A megfelelő típusú műanyag tárolóedényben az élelmiszer hosszabb ideig biztonságosan eltartható. Ezeken a tárolókon szimbólumok találhatóak, amelyek támpontokat adhatnak a felhasznált műanyag típusáról és rendeltetési céljáról. Ezek általában azt mutatják, hogy milyen típusú műanyagból készültek. A tároló alján kell keresned őket, háromszöget formázó nyilak között egy számot fogsz találni.

Ezt jelentik a szimbólumok

A PET (polietilén-tereftalát) jele az 1-es a nyilak között és alatta a PET/PETE felirat. Ezt általában vizes- és üdítőspalackokon láthatod, az általánosan használt PET egyszeri használat esetén biztonságos, de ismételt használat során baktériumoknak adhat otthon, és megváltozhat a benne lévő folyadék íze.

A 2-es jelzés a HDPE-t (nagy sűrűségű polietilént) takarja. Ez a jelzés a tejesüvegeken, a mosószeres flakonokon és egyes élelmiszer-tárolókon található meg. A HDPE jó kémiai ellenálló képességéről ismert.

A szimbólumok azt mutatják, hogy milyen típusú műanyagból készült az edény
A szimbólumok azt mutatják, hogy milyen típusú műanyagból készült az edényKolonko / Getty Images Hungary

Ha a nyilak között 3-as jelzést látsz, akkor PVC-vel (polivinil-kloriddal) van dolgod. Gyakran használják élelmiszer-csomagoláshoz, étolajos palackokhoz és vízvezeték-szereléshez szükséges anyagokhoz. A PVC káros vegyi anyagokat bocsáthat ki, és nem ajánlott élelmiszerek tárolására.

A LDPE-t (alacsony sűrűségű polietilént) jelenti a 4-es jelzés. Élelmiszertasakokban és néhány élelmiszer-csomagolásban használják. Az LDPE rugalmasabb, mint a HDPE, és általában biztonságos élelmiszert csomagolni belé.

A nyilak között található 5-ös a PP (polipropilén). Ezt az anyagot például joghurtos- és sziruposedényekben, valamint gyógyszereknél használják. A PP biztonságosan újrafelhasználható, magas az olvadáspontja, így be lehet tenni mikrohullámú sütőbe és mosogatógépbe is.

A 6-os a PS-t (polisztirol) rejti, és a hungarocell tálcákon, eldobható kávéspoharakban és műanyag evőeszközökön található meg. A PS-sel óvatosan kell bánni, mivel lehetséges rákkeltő anyag, az élelmiszerekbe kerülhet, különösen melegítéskor .

A 7-es jelzés alá sorolják az első hat kategóriába nem tartozó különféle műanyagokat, ami leggyakrabban polikarbonátot vagy ABS-t jelent. Ide  Legyél óvatos, mivel ezek BPA-t vagy más potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak.

A biztonságosságukról ismert műanyagokat válasszuk, mint a PET, HDPE vagy a PP
A biztonságosságukról ismert műanyagokat válasszuk, mint a PET, HDPE vagy a PPGuido Mieth / Getty Images Hungary

Hogyan válaszd ki a megfelelő műanyag edényt?

Amikor kiválasztod az edényt, figyelned kell néhány részletre. A műanyagnak ellenállónak kell lennie a tárolt tárgyakban található vegyi anyagokkal szemben, hogy megakadályozza a kémiai reakciókat. A kiválasztáskor vedd figyelembe azt is, hogy a műanyag milyen hőmérsékleti viszonyoknak lesz kitéve. Egyes műanyagok magas hőmérsékleten elvetemedhetnek, vagy vegyi anyagok szabadulhatnak fel belőlük.

Mérd fel a tárolás fizikai igénybevételét. Egyes esetekben repedésálló műanyagokra lehet szükség, míg máskor rugalmasságra a törés elkerülése érdekében.

Ezeken túl nagyon fontos szempont az élelmiszer-biztonság. Nem tartalmazhat olyan káros vegyi anyagokat, mint a BPA vagy a ftalátok. A PVC és bizonyos típusú polikarbonátok káros adalékanyagokat juttathatnak az élelmiszerekbe és az italokba, különösen, ha felmelegítik vagy megkarcolják őket.

A szakemberek azt javasolják, hogy a biztonságosságukról ismert műanyagokat válasszuk leginkább, ilyenek például a PET, a HDPE vagy a PP, amelyekből idővel sem szivárognak ki káros anyagok. Kerüld a PVC-t vagy PS-t jelző szimbólumokkal ellátott tárolókat, különösen a hőhatással járó tárolás esetén.  

Az alábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy valóban veszélyes-e az ételek mikrózása műanyag edényekben. Olvass tovább a részletekért!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek