Már több tízezren vesznek részt a Vodafone távközlési szolgáltató elleni csoportos perben Németországban. A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (vzbv) szerint egy hét alatt 40. 445 fogyasztó regisztrált a szövetségi igazságügyi hivatal pernyilvántartásába. Ez a szám április 30-tól, azaz a nyilvántartás megnyitása után egy héttel történt. A szám valószínűleg emelkedni fog, írja a ZDF.

Az egyesület tavaly ősszel pert indított a Hamm-i felsőbíróságon (OLG), mert a Vodafone bizonyos áremeléseit jogellenesnek tartja. 

Az áremelések mintegy 10 millió ügyfelet érintettek - ők havonta 5 euróval többet fizetnek a vezetékes internetért, mint korábban. 

A Vodafone az emelést a magasabb költségekkel indokolta. A vállalat visszautasította a törvénytelenség vádját.

A Hamm Felsőbb Regionális Bíróságon folyó eljárás az egyik első olyan ügy, amely egy új szövetségi törvényhez kapcsolódik - a fogyasztók számára ez nagyobb mozgásteret jelent. A jogvita végén a Vodafone ügyfelei közvetlenül visszakaphatják a pénzüket anélkül, hogy újra bírósághoz kellene fordulniuk.

Magyarországon a KSH márciusi adatai szerint egyetlen hónap alatt a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult. A nagyobb szolgáltatók még az év elején jelentették be, hogy árat emelnek, így két év alatt a Yettel 29,8, a Telekom 29,5, míg a Vodafone 24,79 százalékkal emelte az árait.