Eldurvult a jándi háborúskodás, halálos fenyegetést emlegetnek

Eldurvult a jándi háborúskodás, halálos fenyegetést emlegetnek

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldurvult a háborúskodás Jándon, miután a jobbikos Adorján Béla ellenpontozta a falu határán kihelyezett „no migration, no gender, no war” táblát. A párt regionális igazgatója az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy tette miatt Asztalos István polgármester halálosan megfenyegette őt. A településvezető a csatornának tagadta, hogy így tett volna, viszont az interjút később letiltotta.

Az ukrán határ menti településen nemrég Orbán Viktor is járt, nem függetlenül a kihelyezett táblától. A miniszterelnök meg is dicsérte Asztalost a feliratért. A jobbikos Adorján Béla viszont ezzel szemben a következő üzenetet helyezte el a tábla másik oldalán: „Otthont, Hitet, Békét”. Állítása szerint tettéért a polgármester telefonon megfenyegette, felmenőit szidalmazta, és megölést emlegetett.

Dacsó Linda Gabriella roma kisebbségi vezető is arról beszélt az ATV-nek: „Telefonhívásokat kapok, hogyha el fogok indulni polgármesternek, akkor teljesen el fog lehetetleníteni. Saját unokatestvéreimet, a családomat indította ellenem a kisebbségbe. Saját magát is romának vallotta, hogy ellenem tudjon szavazni, hogy minél több legyen a roma szavazat”.

Levélben kerestük meg a jándi önkormányzatot, érdeklődve Asztalos István polgármesternél arról, mi történt valójában. Miről beszéltek Adorjánnal, és ha valóban nem történt fenyegetés, mit értelmezhetett a jobbikos politikus annak? Van-e gondja az Adorján által kitett szöveggel? Illetve nem tartja-e valóban gyűlöletkeltőnek a "no migration, no gender, no war" táblát, amelyből a hármas utolsó részével szemben a másik kettő bizonyos embercsoportokkal szembeni ellenérzéseket táplálhat? Ha válaszokat kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

A Jobbik vasárnapi közleményében többek közt azt írta: „Orbán a napokban tett látogatása során nem értette, hogy »Min vitatkoznak ezek a derék jándiak, mikor ez a kettő [felirat] pont ugyanazt jelenti.« Ezért segíteni szeretnénk a miniszterelnöknek. Szerintünk ugyanis éppen ez a vékonynak tűnő mezsgye mutatja meg a legjobban a fideszesek és a jobbikosok világlátása közötti szakadéknyi különbséget. Mi ugyanis nem hiszünk az állami gyűlöletpropagandában, nem hiszünk a háborús pszichózisban, amely szellemi polgárháborút teremt magyar és magyar ember között és honfitársaink közé újabb és újabb frontvonalakat húz, csak azért, hogy megosszon és uralkodjon.” A Jobbik ezt követően hitelességi problémákat emlegetett a közleményben, szóba hozva a betelepített ázsiai vendégmunkásokat és Szájer József ereszes történetét is.

A párt a fentiekkel arra utalt, hogy Orbán Viktor a helyszínen járva a következőket mondta: nem érti, min vitatkoznak a derák jándiak, mert a két tábla szerinte ugyanazt jelenti. A migráció szerinte ugyanaz, mint az otthon, és azért nem akarnak migránsokat, mert meg akarják tartani az otthonaikat. A kormányfő hozzátette: az, hogy az apa férfi, az anya meg nő, az azt jelenti, hogy úgy vannak, ahogy a Jóisten megteremtette őket. Tehát amikor azt mondja valaki, hogy hit, az azt jelenti, hogy no gender – állította a miniszterelnök. Adorján az ATV-nek visszautasította, hogy az említett dolgok ugyanazt jelentenék.