A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Az összforgalom 67,084 milliárd forintról 46,306 milliárd forintra csökkent heti összevetésben, de a május 1-jei munkaszünet miatt most csak négy kereskedési nap volt. A vezető részvények mindegyike erősödött a múlt pénteki záráshoz képest.

A BÉT felemás hetet zárt, ugyanis a szerdai szünnap előtt jól alakult a kereskedés, a hét második felét viszont enyhe visszaesés jellemezte. A tőzsdeindex alakulása eleinte meghaladta, a hét utolsó kereskedési napján alulmúlta a nyugati részvénypiacok átlagát.

Kép: BÉT

BUX 67 885,92 pontos történelmi csúccsal kezdte a hetet, a keddi zárásra pedig már meghaladta a 68 ezres szintet. Csütörtökön enyhén negatívba fordult, és bár pénteken sem volt jelentős a csökkenés, a BUX csak a zárásra került újra 68 ezer pont fölé, kevéssel előtte még 67 900 pont alatt volt.

Az OTP a múlt pénteken közzétett rekordnyereség hatására erősödött a héten, csupán a hét utolsó kereskedési napján korrigált kissé vissza.

Drámai számok: elképesztő, mit művelnek a kormányok az üzemanyag árával

Miközben megy a vita az üzemanyagok áráról, a számok azt mutatják, tényleg nem az alapanyag a legdrágább tényező. Vajon vigasztalja a magyarokat a tudat, hogy a térségben is így zajlik ez?

A befektetői hangulatra az üzemanyagár-szabályozás ügye is hatott, de központi beavatkozást végül nem jelentettek be, a kormány és a kereskedők álláspontja közeledett a héten. Pénteken a miniszterelnök is elfogadhatónak nevezte, hogy a belföldi árak referenciaértéke a szomszédos országok átlagára legyen – emelte ki heti összefoglalójában az Equilor Befektetési Zrt.

  • A héten a legnagyobb mértékben, 3,01 százalékkal, 27 forinttal a Magyar Telekom  részvényeinek értéke nőtt, pénteki záróárfolyamuk elérte a 925 forintot, heti forgalmuk az 1,833 milliárd forintot.
  • Az OTP 2,12 százalékkal, 375 forinttal, 18 085 forintra erősödött 30,561 milliárd forintos összforgalom mellett.
  • A Richter-részvények értéke 1,47 százalékkal, 135 forinttal, 9335 forintra nőtt, forgalmuk meghaladta a 6,991 milliárd forintot.
  • A Mol-papírok 0,6 százalékkal, 18 forinttal, 3022 forintra drágultak, összforgalmuk csaknem elérte a 4,43 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX a múlt pénteki értékhez képest 0,14 százalékos, 8,49 pontos csökkenéssel, 6007,09 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!