Hacser Józsa, a színésznő, „akit nem lehet nem ismerni, nem lehet nem szeretni”

Hacser Józsa, a színésznő, „akit nem lehet nem ismerni, nem lehet nem szeretni”

Bessenyei Ferenc és Hacser Józsa a Magyar Rádió stúdiójában 1996-ban (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Vitában állt Kazimir Károllyal, továbbá ő adta Miss Röfi és Kotkoda hangját. Sokaknak hasonlók ugranak be, ha a tíz éve, 2014. március 4-én elhunyt Hacser Józsa neve szóba kerül. Jóval több volt nyilván az említetteknél, másrészt az sem kis fegyvertény, hogy a szinkronnal így egybeforrt a neve. Legyen szó épp a Folytassa-sorozatról, a Columbóról vagy a Frédi és Béniről, Hacser Józsát nem lehet megkerülni. Jellemzően a kedves-hóbortos idős asszonyok álltak közel hozzá, ezekben a szerepekben szoktuk meg őt. Nemcsak rajzfilmsorozatokban, de olyanokban is, mint A miniszter félrelép, a Szomszédok, a Bródy Sándor vagy Békés Pál műveiből színpadra állított darabok.

Találó őszinteséggel mutatta be a Vas Népe, amikor 1994-ben interjút készített a színésznővel: „A lexikonokban a neve mellett seregnyi szerep található, de most egyetlenegy sem jutna eszembe. Hacser Józsa egyszerűen »csak« létezik a köztudatban, olyan színésznő, akit nem lehet nem ismerni, nem lehet nem szeretni. S akiről mégis alig-alig tudni valamit.” Ha ma, tíz évvel halálát követően megkérdeznénk az utcán tíz embert, feltehetően mind bólogatna neve hallatán. De hogy miben játszott, kit alakított? Ezzel már sokan gondban lennének.

A színésznőt már pályája elején is azok a karakterek vonzották, mint idős korában: „Sokat jártam moziba, mindig ezeket a furcsa kis figurákat szerettem, öregasszonyokat, karaktereket. Nem azért mentem színésznőnek, mert olyan szép vagyok, meg minden, hanem mert olyan jópofa dolgokat lehet csinálni. Nagyon szerettem hülyéskedni.” 

• Milyen nehézségeket élt meg gyerekkorában? 
• Miként élte meg a konfliktusát Kazimir Károllyal? 
• Hogyan reagált arra a fenyegetésre, hogy nem fog díjakat kapni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!