NVB: Törvényt sértett a közmédia, amikor a Híradóban közzétette a Fidesz reklámját

NVB: Törvényt sértett a közmédia, amikor a Híradóban közzétette a Fidesz reklámját

Képünk csak illusztráció! Az M1 Híradó stúdiója (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az NVB szerint törvényt sértett a közmédia azzal, hogy a Híradóban közzétette a Fidesz reklámjait – derül ki a Nemzeti Választási Bizottság döntéséből.

Az NVB egyhangú döntéssel részben helyt adott a Momentum kifogásának, és megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. az április 27-én és 28-án az M1-en 19 óra 30 perckor kezdődő Híradóban jogosulatlanul tett közzé a Fidesz politikai reklámjának minősülő médiatartalmat, és ezzel megsértette a választási eljárásból fakadó kötelezettségét, miszerint csak egyenlő feltételek mellett közölheti a jelölőszervezetek hirdetéseit.

A Momentum azután emelt kifogást, hogy a Media1 beszámolt róla: az M1 Híradó napok óta Fidesz melletti szavazásra buzdító kisfilmeket sugároz riportokba csempészve.

A Nemzeti Választási Bizottság a jogsértőt eltiltja a további jogsértéstől – áll a közleményben, eszerint bírságot nem szabott nem ki. A Momentum kifogása arra vonatkozott, hogy Vitályos Eszter kormányszóvivő a Fidesz kampányának állásáról szóló beszámolója végén a kamerába nézve azt mondta: „Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”, Menczer Tamás, a kormánypárt kommunikációs igazgatója pedig ugyancsak „a kamerába nézve tartott beszédet a hírműsorban”, és úgy fogalmazott: „A tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!” Emellett a felvételeken a Fidesz logója is látható volt.