„Minden Izraellel kapcsolatos import- és exportügyletet, beleértve minden terméket, leállítottunk. Törökország szigorúan és határozottan végrehajtja ezeket az új intézkedéseket mindaddig, amíg az izraeli kormány nem engedélyezi a humanitárius segélyek folyamatos és elegendő áramlását a Gázai övezetbe” – közölte a török kereskedelmi minisztérium.

Az izraeli kormány egyik magas rangú tagja azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy megszegi a kereskedelmi megállapodásokat azzal, hogy blokkolja a kikötőket az izraeli import és export számára – írja a CNN.

A török-izraeli kereskedelem tavaly 7 milliárd dollár értékű volt a hivatalos adatok szerint. Izrael a török export 20 legfontosabb célországa között volt, 5,4 milliárd dollár értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A Reuters szerint az Izraelbe irányuló török export topjai az acél, a járművek, a műanyagok, az elektromos eszközök és a gépek. Törökország importja Izraelből 1,6 milliárd dollárt tett ki.

Így viselkedik egy diktátor, aki semmibe veszi a török nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat 

– írta csütörtökön Izrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.

A tárcavezető hozzátette, hogy utasította az izraeli külügyminisztérium főigazgatóját, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kormány minden illetékes féllel, hogy alternatívákat teremtsen a Törökországgal folytatott kereskedelemre, a helyi termelésre és a más országokból származó importra összpontosítva.

Törökország csütörtöki intézkedései azt követik, hogy a múlt hónapban korlátozásokat vezettek be az Izraelbe irányuló exportjára, miután a török külügyminiszter azzal vádolta meg Izraelt, hogy megtagadta a Gázába irányuló segélyszállítmányok leszállítására vonatkozó kérését.

A kereskedelmi minisztérium akkori közleményében elítélte a zsidó állam azon intézkedéseit, amelyek megakadályozzák, hogy a gázai lakosság a legalapvetőbb élelmiszerekhez, orvosi ellátáshoz és ellátáshoz jusson, és közölte, hogy 54 termék kivitelét tiltotta meg, köztük számos olyat, amelyek katonai célokra vagy építkezésre használhatók.

Ankara volt az egyik legnagyobb adományozó Gázában

Törökország az egyik legnagyobb segélyadományozója a Gázai övezetnek, az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora szerint. Izrael október 7-én indított katonai támadást Gáza ellen, miután a területet kormányzó Hamász nevű militáns csoport legalább 1200 embert megölt Izraelben, és több mint 250 embert elrabolt. A több mint 200 napja tartó háború után az izraeli bombázások rommá változtatták a városrészeket, ezért súlyos éhínség fenyegeti az ott élőket.

A terület egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli támadások Gázában május 1-jéig több mint 34.600 palesztint öltek meg. A meggyilkoltak 70 százaléka nő és gyermek

– közölte a minisztérium.

Pénteken a Hamász közleményben dicsérte Törökország lépését, hogy leállította a kereskedelmet Izraellel: „Nagyra értékeljük a Török Köztársaság nemrégiben hozott döntéseit, amelyekkel támogatja palesztin népünket, amely szörnyű népirtáson megy keresztül. Ezek közé tartozik a kereskedelem beszüntetése a megszállókkal.”