Pénzzel és cigivel csalt lakására gyerekeket egy tolnai gyermekotthon volt karbantartója

  • narancs.hu
  • 2024. május 4.

Bűn

Az ügy már a bíróság előtt van.

Szexuális visszaélések sorát követhette el egy tolnai gyerekotthonban karbantartói feladatokat ellátó férfi – írja a HVG360. A férfi pénz, cigaretta, telefon- és internethasználat ígéretével csalta lakására a Tolna megyei Szedresen működő intézményben élő gyerekeket. Az ügy már a bíróság előtt van.

A 12–18 éves drogfüggő és indulatkezelési problémákkal küzdő fiúknak ideiglenesen otthont adó intézményt nem az állam, hanem a Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány tartja fenn. A gyermekotthon alapítója, Sándor Zoltán megerősítette, hogy néhány évvel ezelőtt egy otthonban lakó gyerek „sajnálatos módon kiment” az alkalmilag foglalkoztatott villanyszerelőhöz, és ekkor történhetett a szexuális abúzus. Mint elmondta, miután egy gyermek beszélt erről egy felnőttnek, megtörtént a feljelentés, de részletekre nem emlékszik.

A lap arról ír, már az a tanúvallomás is a bíróság előtt van, amely szerint nemcsak kiszökdöstek a gyerekek a férfihoz, de „egymást is futtatták”, az erősebbek kiküldték a gyengébbeket, majd ők tették el a pénzt.

A Tolna megyei rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben 13 esetben indult büntetőeljárás a Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány által üzemeltetett otthonban szeméremsértés vagy más szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Ezeknek többsége azonban valószínűleg a gyermekek egymás közötti bántalmazása miatt indult, és a villanyszerelő esetét nem is sorolták közéjük, mert nem az otthonban történt az abúzus.

Az intézmény honlapja szerint a felügyeleti szerv az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat területi részlege, ott azonban azzal hárították a HVG érdeklődését, hogy miután az intézmény nem állami fenntartású, nincs információjuk a történtekről. A lap telefonon kereste a gyermekjogi képviselői rendszer helyi munkatársát – azon a nyilvános számon, amin elvileg a fiatalok is jelezhetnek neki –, aki azonban egy alaklommal sem fogadta a hívást.

(Címlapképünk forrása: Facebook / Bezerédj-kastélyterápia Alapítvány-Szedresi speciális gyermekotthon)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk