További két évvel meghosszabbítja a kormány a kedvezményes lakásáfát

  • narancs.hu
  • 2024. május 4.

Gazdaság

Az új építésű lakásokat és családi házakat 2026 végéig 5 százalékos áfakulcs terheli.

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát – írja az MTI a pénzügyminiszter szombati Facebook-posztjára hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) és családi házakat (300 négyzetméterig) csupán 5 százalékos áfakulcs terheli.

Varga Mihály további könnyítésnek nevezte, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént. A könnyítést a szakmai szervezetek, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatták.

„Az adócsökkentéssel a kormány évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is jelentős segítséget nyújt” – fogalmazott bejegyzésében Varga Mihály, hozzátéve, az adócsökkentéshez szükséges forrásokat a költségvetés biztosítja, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk