Publicus: a biztos szavazók körében 23 százalékon áll a Tisza Párt

Publicus: a biztos szavazók körében 23 százalékon áll a Tisza Párt

Magyar Pétert fotózzák Veszprémben (Fotó: Lakner Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes megkérdezett körében 30 százalékon áll a Fidesz–KDNP EP-listája, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség és a Magyar Péter-féle Tisza Párt egyaránt 16-16 százalékot érne el – derül ki a Publicus felméréséből, amelyet a Népszava ismertetett.

A Mi Hazánk listájára 3 százalék, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára 2-2 százalék szavazna, míg az LMP és a Jobbik képviselőit 1-1 százalék szeretné az Európai Parlamentben látni. A biztos szavazó listaválasztók körében a Fidesz-KDNP EP-listája 42, az összefogás pártjaié 24, a Tisza Párté pedig 23 százalékon áll. A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1-1 százalékra mérte. Az összes megkérdezett körében a magukat ellenzéki szavazónak mondók 49 százaléka választaná a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjeit, 20 százalék a Magyar Péter által vezetett listára szavazna, míg a Momentum listájára, amelynek első helyén Donáth Anna szerepel, 5 százalék szavazna.

Az összes megkérdezett esetében a budapesti és a megyeszékhelyen élő szavazók 29-29 százaléka küldené a Fidesz-KDNP jelöltjeit az EP-be, a városokban ez az arány 30, a községekben 32 százalék. A kutatás szerint a DK-MSZP-Párbeszéd lista Budapesten sokkal jobban áll, mint a Tisza Párt jelöltjei: míg előbbire a válaszadók 29, utóbbira 8 százalék szavazna. Sokkal kiegyenlítettebb a küzdelem vidéken, ahol a Magyar Péter által vezetett párt EP-listájára már többen szavaznának, mint az ellenzéki összefogás pártjaira. A megyeszékhelyeken a DK-MSZP-Párbeszéd lista támogatottsága 16 százalék szemben a Tisza 18 százalékával, a városokban ez az arány 13-19 százalék, míg a községekben 15-17.

Pulai András, a Publicus igazgatója azt mondta, hogy „az európai parlamenti választáson a Momentum Mozgalomtól, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, a Mi Hazánktól, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól vehet el legnagyobb számba szavazókat Magyar Péter pártja. A kegyelmi botrány után sok korábbi fideszes szavazó jelent meg a bizonytalanok között, egy részük most a Tisza Párthoz húz, de nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az új politikai formáció a kormánypártoktól venné el a szavazókat”. Szerinte most úgy tűnik, a vesztesek inkább a kis pártok lesznek.

Az intézet a most közzétett felmérés adatait április 26. és 30. között vette fel telefonos módszerrel. Ezer szavazókorú embert kérdeztek meg, a minta nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív, vagyis tükrözi a népesség összetételét. A mintavételi hiba plusz-mínusz 3,1 százalékpont.