Lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényről

  • narancs.hu
  • 2024. május 4.

Belpol

Másodszor is kimondta a Kúria, június 9. után kezdhet aláírást gyűjteni az LMP.

Az LMP a június 9-i választások után kezdheti el gyűjtheti az aláírásokat azért, hogy a kormány rendeletekkel ne engedhessen eltérést az érvényes országos és helyi építési jogszabályoktól – írja a hvg.hu.

A Kúria tavaly novemberben egyszer már kimondta, hogy lehet erről népszavazást tartani. Csárdi Antal, a kezdeményező LMP képviselője, akkor azt mondta: ha sikeres lesz a népszavazás, megszűnik az a törvény, amelynek alapján a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított bizonyos beruházásokat, így mentesítve azokat például a környezetvédelmi vagy az építésügyi szabályok alól.

A kormány azonban áthelyezte a szabályokat egy másik, az építészetről szóló törvénybe, a jóváhagyott előző kérdés ezért értelmét vesztette, mivel megszűnt az a törvény, amelyre vonatkozott volna. Az LMP átírta és újra benyújtotta kérdést:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

A kérdést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 1-én hitelesítette, de három meg nem nevezett kérelmező a Kúriához fordult, hogy változtassa meg a döntést. Egyebek közt arra hivatkoztak, hogy a sikeres népszavazás a költségvetés módosítását követelné meg, amiről azonban tilos népszavazást tartani.

A Kúria most kimondta, a kérdés egyértelmű és nem érint tiltott témakört, ezért helybenhagyta az NVB határozatát.

A döntés végleges, ám mivel a választási kampány alatt nem lehet népszavazáshoz aláírásokat gyűjteni, az LMP június 9-e után az kezdheti el ezt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk