A kihívó

A kihívó

Magyar Péter az általa hirdetett Kossuth téri demonstráció után a tömegben 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Megszületett Magyarország új népvezére. Taps, ölelgetés, éljenzés, mosolygó arcok, bizakodás kíséri Magyar Pétert országjárásán. És sokan kíváncsiak rá. Pécs főterén az elmúlt évtizedek talán legnagyobb vidéki politikai gyűlése zajlott le. Kisebb városokban is érdemi számú érdeklődő jelenik meg Magyar Péter fórumain. Nagyobb a nézettsége a politikai műsoroknak, ha Magyar Péter ad interjút, vagy ő kerül szóba. A közösségi médiumokban az új politikus nagyon pörög. Már most sokan hajlandók neki, illetve az általa fémjelzett Tisza Pártnak önként, ingyen dolgozni, segíteni. Az elmúlt 14 évben – vagyis a NER eddigi történetében – nem akadt olyan ellenzéki politikus, aki ilyen gyorsan képes lett volna a köztudatba robbanni és ekkora népszerűséget elérni, ilyen nagy lelkesedést kiváltani.

A hatalom eddig jól elvolt az ellenzékével. Legtöbbször sikeresen tette nevetségessé az ellenfeleket, és hol jogi, hol politikai eszközzel gondoskodott arról, hogy nagy maradjon a megosztottságuk. Az ellenzék kétbalkezes, szerencsétlenkedő, összevissza beszélő, egymással folyton civakodó, komolyan nem vehető politikusok hosszú sorából állt eddig, legalábbis az anyagi fölényben lévő kormánysajtó igyekezett ezt a lesújtó képet minél inkább beleégetni a választók tudatába. És még azt sem mondhatnánk, hogy nem volt ennek valóságalapja, hiszen helyenként tényleg hajmeresztő szerencsétlenkedéseknek lehettünk tanúi. A kormányzásképtelennek beállított sok-sok ellenzéki párthoz képest Orbán Viktor maga volt a stabilitás szigete, az egyetlen olyan erő, akire rá lehet bízni Magyarország irányítását.

Pedig a kormányzás színvonala a NER-ben sosem verte az egeket, bár voltak jobbacska évek, amelyekben valamelyest mégiscsak nőtt az életszínvonal, nőttek a reálbérek, alacsony volt a munkanélküliség, érdemben nőtt a közigazgatási szolgáltatások digitalizációja, amelynek köszönhetően az állampolgárok egyre több ügyet intézhettek el elektronikusan, sorban állás nélkül. Az oktatás, az egészségügy vagy a szociális szféra súlyos helyzetét sokakkal feledtették az Orbán-kormány bizonyos eredményei, és az ellenzék hervasztó állapota számos választót visszariasztott attól, hogy a kormányváltásra szavazzon. Csakhogy a 2022-es választások óta rosszul alakul a kormányzás, és kiderült az is (amit azért lehetett sejteni), s a kormányzás korábbi eredményeit viszonylagossá tette, hogy az országba jelentős európai uniós támogatás érkezett, amelynek segítségével biztosítani lehetett a beruházások, építkezések folyamatosságát.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Miért választott jó időpontot Magyar Péter a színre lépésre?
• Hogy szakította át a gátat a Tisza Párt?
• Miben más, mint a többi ellenzéki párt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 9-ig kapható 2024/18. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!