Az állattartás mindig meghatározó elem lesz a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.

Az állattartás mindig meghatározó elem lesz a mezőgazdaságban

Farkas Sándor köszöntő beszédében úgy fogalmazott: a mezőgazdaságban tartósan és erősen fúj a brüsszeli ellenszél, ami intenzív támadásokat és pofonokat jelent az állattenyésztés számára. A szakmaiatlanság, a tudományos megalapozottság hiánya lett a trend. A közösségi médiafelületeken, a fősodrú médiában pedig a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében történő támadás vált általánossá, mindezzel hiteltelenítve a gazdálkodók tevékenységét, és hozzájárulva a fogyasztók megtévesztéséhez is - mondta.

"Politikát csináltak az agrárium, az állattartás ellen Európa jó részén" - jelentette ki, ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar agrárkormányzat azonban tudatos politikájával a nehéz időkben is segítette és segíti a jövőben is a gazdálkodókat.

Elmondása szerint a tavaly indult uniós támogatási ciklus minden korábbinál több zöld célokat előnyben részesítő termeléskorlátozást és adminisztratív terhet ró a termelőkre és a támogatási rendszert működtető intézményrendszerre. Mindez lassítja a támogatásokhoz való hozzáférést akkor, amikor a jövedelmezőségben és fejlesztésekben a támogatások szerepe felértékelődött - mutatott rá.

Ismertette, hogy idén tavasszal 400 milliárd forintos keretösszeggel jelennek meg azok a beruházási pályázatok, amelyek az állattartáshoz, takarmányfeldolgozáshoz vagy éppen az állati termékeket előállító élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódnak. A már elérhető és idén megnyíló pályázatok folytatják a 2021-ben megkezdett modernizációs programot, és minden piaci szereplő számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig lehetőséget teremtenek hatékonyságuk növelésére, vagy több lábon állásuk megteremtésére.

Két, teljesen új intézkedéssel is támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére, valamint a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázat - sorolta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt 10 évben 110 felhívás keretében 390 ezer nyertes pályázatról számolt be. Ezen belül, az adatok szerint a 2020. őszén és 2021-ben meghirdetett állattartáshoz kapcsolódó beruházási pályázati felhívások keretében csaknem 3700 állattartói kérelem nyert el kisebb-nagyobb forrásokat telepe fejlesztésére, ami 532 milliárd forint odaítélt támogatást jelent. Ez a fejlesztési csomag a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb állattartás technológiai fejlesztésére irányuló programja - jelezte az államtitkár.

Farkas Sándor végül arra biztatta a gazdákat, hogy 2024-ben is merjék megragadni a lehetőségeket, hogy "állattenyésztésünk az évszázados hagyományainkhoz méltó helyére kerüljön".

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 22. 19:30
Megosztás:

A Mol és a Magyar Telekom húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 22. 19:00
Megosztás:

Újdonságok a Művészetek Völgye fesztiválon 2024-ben

Ezúttal sem maradunk újdonságok nélkül, hiszen több új helyszín, szakmai partner is csatlakozott az idei fesztiválhoz.
2024. 05. 22. 18:30
Megosztás:

Közel a jegybanki célszinthez a brit infláció

A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
2024. 05. 22. 18:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban előző hónapban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint.
2024. 05. 22. 17:30
Megosztás:

Húsz év után először emelik meg év közben a pályahasználati díjat

Év közben, szeptember 1-től emelik több mint 14 százalékkal a folyamatosan romló állapotú magyar vasúti pálya használatáért fizetendő díjat, az elmúlt 20 évben nem fordult elő év közbeni díjemelés - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.
2024. 05. 22. 17:00
Megosztás:

Éves szinten növekedés az új autó eladásokban

Az új gépjármű eladások 13,7 százalékkal, míg azon belül az elektromos gépkocsik értékesítése 14,8 százalékkal bővült áprilisban az EU-ban.
2024. 05. 22. 16:30
Megosztás:

Idén tarolt a Székelyföld

Több kategóriában is székelyföldi nyertese van Romániában az Év úti célja 2024 című turisztikai seregszemlének, amelynek díjait kedd este osztották ki a bukaresti Ateneul Roman hangversenyteremben rendezett gálán.
2024. 05. 22. 16:00
Megosztás:

Bukaresten nyílt az Amazon következő videójáték-fejlesztő stúdiója

Bukarestben nyitott videójáték-fejlesztő stúdiót az Amazon. Ezt maga az amerikai vállalat közölte kedden.
2024. 05. 22. 15:30
Megosztás:

Az Antenna Hungária holding társaságként működik tovább

Az Antenna Hungária Zrt.-ből az infrastruktúra és a kereskedelmi egységek is leválnak, ezzel külön vállalatokban működnek tovább a kereskedelmi, valamint az infrastruktúra divíziók, míg az Antenna Hungária Zrt. holding társaságként működik tovább - közölte a 4iG kedden a tőzsde honlapján.
2024. 05. 22. 15:00
Megosztás:

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.
2024. 05. 22. 14:30
Megosztás:

Pályázat indul hátrányos helyzetűek szakmatanulására

Szakképzési centrumok számára pályázati lehetőség nyílik 23 milliárd forintos keretösszeggel, hátrányos helyzetben lévők szakmatanulásának elősegítésére és rugalmas tanulási utak kialakítására - jelentette be az innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár kedden, a Tatabányai Szakképzési Centrumban tartott sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 22. 14:00
Megosztás:

Hazánk tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a kínai NIO Europe járműipari vállalat és a Széchenyi István Egyetem oktatási és innovációs együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 22. 13:30
Megosztás:

A feljődés útjára léphet Nyíregyháza

Számos olyan beruházási döntés született az elmúlt időszakban, amelynek eredményként a közeljövőben Nyíregyháza és az egész vármegye gyorsabb növekedési és felzárkózási pályára állhat - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón kedden, Nyíregyházán.
2024. 05. 22. 13:00
Megosztás:

Egy komoly fejlesztés-sorozatot zárult le a salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt.-nél

Egy horizontális fúró-maró gép átadásával kétmilliárd forintos fejlesztés-sorozatot zárt le a salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. - jelentette be a cég vezérigazgatója a beruházást és annak legjelentősebb elemét avató keddi ünnepségen.
2024. 05. 22. 12:40
Megosztás:

A Dogecoin bálnák az Algotech (ALGT) előértékesítésébe fektetnek be, miután realizálták a nyereségüket a legutóbbi árfolyamemelkedés után

Miután a Dogecoin (DOGE) árfolyama vad emelkedésen ment keresztül, néhány bálna úgy tűnik, hogy realizálja a nyereségét, és más vizekben úszik – konkrétan az Algotech (ALGT) ígéretes előértékesítési medencéjében. Ez a befektetési stratégia váltás rámutat a kriptovaluta piac folyamatos fejlődésére és az innovatív projektek, mint az Algotech (ALGT) iránti növekvő érdeklődésre, amely felkelti a tapasztalt DOGE befektetők figyelmét. Nézzük meg a részleteket!
2024. 05. 22. 12:08
Megosztás:

Folytatódott a hazai e-kereskedelem lendületvesztése, az export lehet a válasz a magyar webáruházaknak az ázsiai dömpingre

2024 első negyedévében is folytatódott a magyar e-kereskedelem lendületvesztése a COVID évek hipernövekedése után: forgalmi alapon már csak 6,1%-os bővülést produkált a szektor. Az adatok szerint ezt a visszafogott növekedést nem a magyar webáruházak generálták – forgalmuk inkább csökkent –, hanem inkább az olcsó kínálattal és reklám-szőnyegbombázással operáló kínai kereskedők. Mivel továbbra is kevés a külföldre értékesítő hazai kereskedő, az export kiaknázatlan lehetőséget és megoldást is jelenthet a magyar cégeknek. Egy jelentős nemzetközi hálózattal és piacismerettel bíró szállítópartner pedig nagyban megkönnyítheti a külföldi terjeszkedést – mutatnak rá a 33 országban 140 ezer átvevőhelyet üzemeltető Packeta Group szakemberei.
2024. 05. 22. 12:00
Megosztás:

Íme az ALTEO számai: a BÉT megújuló energia vállalata

Az ALTEO az idei első negyedévben 2,55 milliárd forint adózott eredményt és 4,5 milliárd forint EBITDA-t ért el. Igaz, hogy ez csökkenés a tavalyi első negyedéves, történelmi rekordot hozó eredményhez képest, amely extrém körülmények között született, de így is a cég történetének harmadik legjobb EBITDA-ját produkálta. S mindezt a mostanra normalizálódott piaci körülmények között.
2024. 05. 22. 11:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.
2024. 05. 22. 11:00
Megosztás:

A WHC részévé válik az Állás-Pont 2000 Kft.

Dél-dunántúli piaci pozíciójának megerősítése érdekében felvásárolja a pécsi Állás-Pont 2000 Kft.-t a HR-szolgáltatások nyújtásával foglalkozó WHC - közölte a cégcsoport kedden az MTI-vel.
2024. 05. 22. 10:30
Megosztás: