Budapesten találkozott Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohéziós politikáért és reformokért felelős biztosa Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A tárgyalást követően bejelentették: 5,6 milliárd forinttal bővült az EU kohéziós alapjából a Budapestnek közvetlenül járó 300 milliárdos uniós támogatás. 

A városházán mondott beszédében Elisa Ferreira kiemelte a zöld beruházások jelentőségét, szerinte Európa lesz a glóbusz első karbonsemlegessé váló földrésze. 

A közlekedést fejlesztené Karácsony Gergely 

Karácsony Gergely szerint, mivel a kormány négy év alatt 358 milliárd forintot vont el a fővárostól, ezért különösen nagy jelentőséggel bír a most kibővített 300 milliárd forintos uniós támogatás.

A tárgyalást követően a közlekedésfejlesztést nevezte a legfontosabb feladatnak a főpolgármester, így erre célra kívánják fordítani az EU-s források – 178 milliárd forintot – nagy részét.

131 milliárd forintot szánnak a villamoshálózat fejlesztésére: 50 új CAF-villamos vásárlását és a műegyetemi rakparton keresztül haladó második budai fonódó villamoshálózat megépítését tervezik.

5 milliárd forintot pedig a Göncz Árpád városközpont fejlesztésére és a környék kerékpáros közlekedésének kialakítására különítenek el.

Korszerű közterek

A közlekedés mellett kiemelt fejlesztési prioritás lesz a közterület korszerűsítés, amire 50 milliárd forintot különítenek el. 24 milliárdot az az Egészséges Utcák programra, 20 milliárd forintot pedig klímatudatos közterület-fejlesztésre, elsősorban a pesti alsó rakpart átalakítására szánnak.

A most bejelentett uniós támogatásból a fentieken túl a főváros elkülönít:

  • 6 milliárdot a Nagykörút rendbetételére;
  • 38 milliárdot árvízvédelmi és vízgazdálkodási fejlesztésekre;
  • 20 milliárdot a lakhatás fejlesztésre;
  • 14 milliárdot a szociális ellátórendszer javításra. 

A Magyarországra látogató Elisa Ferreira Karácsony Gergely mellett Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel, illetve Bóka János Európai uniós ügyekért felelős miniszterrel is találkozott. 

Közvetlen uniós forrást kapott Budapest

A kétmilliárd forint támogatást megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítésére fordítanák.Ha érdeklik a részletek