A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). 

A közlemény szerint 2024. január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget. A változás a lakossági díjakat nem érintette.

A jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével tervezi kompenzálni. 

A kapcsolódó rendeletmódosítás kihirdetése után a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg téríthetik meg összesen 7 milliárd forint értékben.

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételből meg nem térülő kiadásait az úgynevezett távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, az idei első három negyedévben korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését.

Rezsidémon ellen szálltak harcba az osztrákok

Bécs 2040-re klímasemlegessé válna, jelenleg egy olyan tarifarendszeren is dolgoznak, amely arányosan tükrözi a megújuló energiaforrások felhasználását, ezzel kímélve a fogyasztók pénztárcáját.