Évi 3 milliárd fontot adnak a britek Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Külpol

Cameron hangsúlyozta, hogy akár orosz területen is bevethetik a fegyvereket.

Az Egyesült Királyság évente 3 milliárd (átszámolva mintegy 1360 milliárd forintot) fontot biztosít Ukrajnának, amíg ez szükséges – jelentette be David Cameron brit külügyminiszter. Rishi Sunak miniszterelnök ígérete szerint eredetileg ezt az összeget katonai segélyként folyósították volna, de Cameron most arról beszélt, hogy Ukrajna dönti el, hogy mihez kezd a pénzzel – írja a BBC nyomán a Telex.

Cameron ezt külön hangsúlyozta kijevi látogatásán, és ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának joga van akár orosz területen lévő célpontokra is csapást mérni.

Oroszország elítélte a brit külügyminiszter nyilatkozatát. „Ez az ukrán konfliktus körüli feszültség közvetlen fokozódása, ami potenciálisan veszélyt jelenthet az európai biztonságra” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Cameron ellenben úgy fogalmazott: „Ahogy Oroszország csapásokat mér Ukrajnán belülre, úgy teljesen érthető, hogy Ukrajna miért érzi szükségét annak, hogy biztosítsa önmaga védelmét.”

Az oroszok egyébként a hetekben falvakat foglaltak el Kelet-Ukrajnában, az ukrán hírszerzés szerint nyáron támadásra készülnek az északkeleti Harkiv és Szumi régióban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk