Felmerült a gyanúja, hogy később is problémákat okozhatnak
Fotó: Shutterstock

Ezért ne fogyasszanak a fiatalok egészségtelen ételeket

Friss kutatások alapján felmerül a gyanúja, hogy maradandó károsodást okozhatnak fiataloknál a nem egészséges ételek. Kísérletek bizonyították, hogy tartós memóriaproblémákkal járt serdülő patkányoknál, ha sok cukros és zsíros élelmiszerrel táplálták azokat.


Tartós problémákkal is járhat a nem megfelelő étkezés

Arra az eredményre jutott egy friss kutatás, hogy a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása tartós memóriazavarhoz vezet patkányoknál, amennyiben fiatal koruktól ilyen étrenden élnek.

A felmérést a Dél-kaliforniai Egyetem idegtudósai végezték. Az eredményeiket a Brain, Behavior, and Immunity folyóiratban publikálták.

Megállapították, az ilyen étrend az acetil-kolin nevű neurotranszmitter szintjét csökkenti, ami kulcsfontosságú az emlékezet kialakításában.

A vizsgálatban részt vevő, serdülő korban lévő patkányok nem tudták felidézni a néhány nappal korábban látott tárgyakat, ellentétben az egészséges étrenden élő kontrollcsoporttal.

Az eredmények azt sugallták, az ilyen típusú étrend akkor is tartós, negatív hatással lehet a memóriára, ha később egészséges élelmiszerekre térnek át az állatok.

A HVG megjegyzi, bár az eredmények nem alkalmazhatóak közvetlenül az emberre, mégis figyelemre méltóak, hiszen felvetik a lehetséges hosszú távú kockázatokat, különösen a serdülőkorban fogyasztott egészségtelen ételeknél.

Nassolnivalók is lehetnek egészségesek

Egyébként léteznek olyan nassolnivalók, amelyek amellett, hogy jóízűek, egészségesek is. Képesek erősíteni az immunrendszert a leghidegebb hónapokban, értékes tápanyagokhoz juttatva azt. De mutatjuk a Clean Plates felsorolását ezekről az élelmiszerekről:

Mandula: E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket a szabad gyököktől, valamint erősíti az immunrendszert. Emellett gazdag rostban, fehérjékben és egészséges zsírokban.

Görög joghurt: Probiotikumban gazdag, emiatt fogyasztása kedvez az emésztőrendszernek, valamint az immunrendszert is támogatja a megfelelő működésben. Mindemellett remek fehérjeforrás.

Áfonya: A benne található C-vitamin fontos szerepet játszik a fehérvérsejt-képződésben, így segíthet legyőzni a kórokozókat a szervezetben.

Narancs: Szintén bőségesen ellátja a szervezetet C-vitaminnal. Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, valamint erősíti az immunrendszert is.

Étcsokoládé: Immunerősítő, gyulladásgátló flavanolokat tartalmaz. A 70 százalékos, vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládékat érdemes (mértékkel) fogyasztani a kedvező hatások elérése érdekében.

Ne hagyd ki!