Martin Freeman 38 év után feladta a vegetáriánus életmódját

A brit sztár 1986 januárjában hagyott fel a húsevéssel, ám most az ultrafeldolgozott élelmiszerek miatt aggódva meggondolta magát.

Martin Freeman, a Sherlock tévésorozat és a Hobbit-filmek sztárja 1986 januárjában hagyta abba a húsevést, miután rájött, hogy „mindig is feszélyezte az állatok elfogyasztásának gondolata”. A Dish Podcast legújabb adásában már arról beszélgetett Nick Grimshaw műsorvezetővel és Angela Hartnett profi szakáccsal, hogy „visszatért a vegyes táplálkozáshoz, és most már csak olyat eszik, amit szeret”. Az 52 éves sztár arról is beszámolt, hogy nemrégiben Tony Schumacher íróhoz csatlakozva egy olasz étteremben falatozott bolognait – amit saját bevallása szerint korábban még sosem evett:

Ez az első igazi bolognai, amit talán valaha ettem. Évtizedek óta nem ettem ilyen k*rva jó jó, tényleg alapvető élelmiszert.

A BAFTA-díjas brit színész a podcastben részletesen elmagyarázta az életmódváltása okait:

Ez egy vicces dolog, mert amúgy szeretem a húspótló dolgokat. Csak fenntartásaim vannak ezekkel kapcsolatban, mert ultrafeldolgozottak, és én próbálok kevesebb feldolgozott ételt enni.

Freeman döntésére egyébként azután került sor, hogy Nagy-Britanniában egyre több figyelmet fordítanak a növényi alapú élelmiszerek figyelmeztető feliratokkal történő felcímkézésére, miután egy tanulmány azt tanácsolta, hogy az embereket tájékoztatni kellene az ultrafeldolgozott termékekkel kapcsolatban, amikor alternatívát keresnek a hús, a sajt, a tojás és a joghurt helyett.

Freeman a podcastben a skót tojást (a Stefánia-vagdalt brit megfelelője, darált marhahúsba tett főtt tojás kisütve vagy kirántva) és a disznóhúsos pitét „az istenek eledelének” nevezte – a megjegyzései azonban bírálatokat váltottak ki. Richard McIlwain, a nagy-britanniai Vegetarian Society elnöke például így reagált a színész szavaira a MailOnline-nak:

Nekem ez visszás érzés. Úgy tűnik, mintha [Freeman] csak engedne a hús utáni sóvárgásának. Miközben arról beszél, hogy skót tojást és disznóhúsos pitét majszol, illene tudnia, hogy ezek ugyanolyan ultrafeldolgozott élelmiszerek.

A British Medical Journal tanulmánya szerint az ultrafeldolgozott élelmiszereknek való kitettség növelheti a rák, a rossz mentális egészség, a 2-es típusú cukorbetegség és akár a korai halál kockázatát is. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint az átlagember étrendjének már a fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll. A fiatalabbak és az alacsonyabb jövedelműek körében ez az arány akár 80 százalékra is emelkedhet.

De mik azok az ultrafeldolgozott ételek? Laptársunk, a Femina.hu cikkében részletesen bemutatásra kerülnek: alapvetően olyan ételek és italok gyűjtőneve ez, amelyeket számos különböző mesterséges tartósítószerrel, színezékkel, adalékanyaggal és hozzáadott cukorral tesznek vonzóbbá a vásárlók számára.

(via The Independent)