Így vélekednek az ellenzéki pártok a Tisza Párt budapesti polgármesterjelölt-állításairól

 Így vélekednek az ellenzéki pártok a Tisza Párt budapesti polgármesterjelölt-állításairól

Magyar Péter a Tisza Párt Széll Kálmán téri aláírásgyűjtő pultjánál 2024. április 20-án. (Fotó: Magyar Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Facebook-bejegyzésben reagált Ungár Péter, az LMP társelnöke lapunk kérdésére, hogy mit gondol a Tisza Párt budapesti polgármesterjelölt-állításairól. A politikus előbb felidézte, hogy Karácsony Gergely regnáló főpolgármester betolakodónak nevezte Vitézy Dávidot, amikor bejelentette, hogy indul a főváros vezetéséért. Majd ezt párhuzamba állította azzal a főpolgármesteri állítással, hogy Magyar Péter pártjának a fővárosi listaállítása és az ebből következő polgármester-jelölt állítása a NER visszaépítését szolgálja. Ungár szerint ki kell mondani: olyan, hogy „ráindulás”, nincs. „A választások azért vannak, hogy pártok elinduljanak rajta.”

Szerinte a 18. kerületben az LMP, a Tisza, a Fidesz és a DK is állít jelöltet, és közülük az fog nyerni, aki a legtöbb szavazatot kapja. – Nem fogja a Tisza jelöltje, miközben Magyar Péter bakot tart neki, kilopni a tizennyolcadik kerületiek szavazatait Szaniszló Sándor mancsából szunyókálás közben. Ezért az ilyen becsmérlés, pontosan az, amit Vitézy Dávid és az LMP listája meg akar szüntetni a fővárosi közgyűlésben: az üres pártpolitikai csatározás – fogalmazott Ungár. Úgy vélte, a budapestieket inkább az érdekli, hogy mit akar majd a Tisza Párt képviselni a fővárosi közgyűlésben, egyetértenek-e a BKK rendészettel, szerintük is véget kell-e annak vetni, hogy Draskovics Tiborok és Szentkirályi Alexandrák üljenek a fővárosi cégek vezetésében. – Ezek a fontos dolgok, Karácsony Gergely egyre sokasodó kiátkozásai pedig egyre kevesebb embert érdekelnek – zárta bejegyzését. 

Több pártot is megkérdeztünk arról, miként értékelik a tényt, hogy a TISZA párt 4 fővárosi kerületben is polgármester-jelöltet indít. A DK és az MSZP ugyanazt a választ küldte kérdésünkre. „Magyar Péter pártja a Fideszt segíti azzal, hogy ráindítja saját jelöltjeit a sikeres és népszerű ellenzéki polgármesterekre, akik öt évvel ezelőtt már legyőzték a kormánypártot. Az ellenzéki szavazók megosztása egyedül a Fidesz érdeke. Aki tényleg ellenzéki, az nem veszélyezteti az ellenzéki polgármesterek újraválasztását.”

Eközben a DK petíciót is indít annak érdekében, hogy senki se veszélyeztesse a Fideszt 5 évvel ezelőtt legyőző, sikeres ellenzéki polgármesterek újraválasztását. Közleményük emlékeztet, hogy Magyar Péter pártja több fővárosi kerületben is ráindul a Fideszt 5 évvel ezelőtt legyőző összellenzéki polgármesterekre. Érvelésük szerint egy most előkerülő, helyben ismeretlen jelölt nyilván nem tudja legyőzni őket, a ráindulás viszont az ellenzéki szavazatok megosztásával veszélyeztetheti a regnáló polgármesterek újraválasztását.

A Párbeszéd válasza szerint, „aki le akarja bontani a NER-t, az végső soron használ Budapestnek. Ami nem használ: ha a lebontási hullámban ráindulnak a 2019-ben győzelmet arató, eredményesen dolgozó ellenzéki politikusokra. A NER lebontásához a NER embereinek leváltásán keresztül vezet az út.”

A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt nem reagált megkeresésünkre.