Május első hétvégéjén dúskálhatunk a jobbnál-jobb programokban

Aktív

Május első hétvégéjén dúskálhatunk a jobbnál-jobb programokban

Anyák-napi hétvége jön, igazán gazdag hazai programkínálatból válogathatunk. 

Megnyílt a Hegykői Csipkeház tárlata

Ha létezik múzeum, amely valóban méltó az anyák-napi látogatásra, az kétségtelenül a Szigehty Istvánné, született Anda Erzsébet emlékére lánya által létrehozott gyűjtemény, a Hegykői Csipkeház: közel 250 eredeti höveji csipke van a házban, egytől egyig Bözsi néni munkája. Május elsejétől újra látogatható az anyák-napjára tematikus tárlattal is bővített kiállítás. Szigethy Istvánné A bölcsőtől a szemfedélig című kiállításának helyet adó kétszáz éves épületben élmény elidőzni: a kemencés, tisztaszobás, a magyar vidéki életet bemutató tárgyak között jó elidőzni akárhány éves is az ember...

Fotó: Csipkeház – Hegykő 

 

Anyák napja a Skanzenben – bringatúrával

A Szentendrei Skanzenben május első vasárnapján minden az anyákról szól: édesanyákról és nevelőanyákról, nagymamákról és dédnagymamákról, ükmamákról és szépmamákról. A különböző tájegységek portáin változatos programok várják kicsiket és nagyokat, mindenhol a hagyomány egy-egy szeletével lehet ismerkedni, elmélyülni benne. Aki pedig nem egyetlen programra kíváncsi, hanem bejárná a Skanzen egész területét, annak érdemes beneveznie az Anyák-napi bringatúrára, amire itt lehet regisztrálni.

 

Fotó: Szentendrei Skanzen

Vasárnapi gyűrűzés az Esztergom Madárakolnál

Különleges programra invitál az Esztergom Madárakol Természetvédelmi Egyesület: madárgyűrűzésen vehetünk részt a Strázsa-hegyen. A program korán kezdődik, reggel 6 órától már várják az érdeklődőket, és délig tart, tehát aki igazán kíváncsi az itt élő madarakra és a gyűrűzés folyamatára, annak korán kell kelnie. „Gyertek, ismerjétek meg költő madaraink életét!Ugyan a gyurgyalagok még nem értek haza,de biztosan számos más izgalmas költöző fajjal fogtok tudni találkozni vasárnap! Várunk benneteket szeretettel!” – áll az egyesület oldalán.

Fotó: Esztergom Madárakol Természetvédelmi Egyesület

Táncház Napja a Liszt Ferenc téren

A Hagyományok Háza szervezésében a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtt részén kezdődik szombaton az 52. Táncház Napja, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítás, kiadványárusítás és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Az első táncház megnyitásának évfordulójához köthető eseménysorozat gazdag programmal, sok tánctanítással kecsegtet – a végén a Hagyományok Háza már bejáratott táncházában fejeződik be az ünneplés. Minden táncolni tudó avgy nem tudó, de táncolni vágyó érdeklődőt szeretettel várnak.

Fotó: Hagyományok Háza

Fülemülék éjszakája 2024 az ország több pontján

Ezekben a napokban és az elkövetkezendő hetekben szól a világ egyik legszebb hangú madarának az éneke: fülemüle-koncertet élvezhetünk, még a városban is. A Magyar Madártani Egyesület a közelgő Madarak és Fák Napját országos programsorozattal ünnepli, így nem nehéz kiválasztani a hozzánk legközelebbi vagy legérdekesebb helyszínt a Fülemülék Éjszakája programsorozat kínálatából. Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, madárhang-hallgatás esti sétával, odútelep ellenőrzés – csupán néhány lehetőség, hogy jobban megismerkedjünk tájaink énekes madaraival. A különböző programokra az esemény honlapján megadott elérhetőségeken lehet jelentkezni.

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület