Orbán Viktor magánszemélyként beperelt több lapot a SPAR miatt

A miniszterelnök azokat az állításokat kifogásolja, amelyeket a cég osztrák leányvállalatának a vezérigazgatója tett egy interjúban.

2024. május 3., 14:55

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök mint magánszemély pert indított több ismert szerkesztőség ellen a SPAR miatt – írta meg több különböző forrás alapján a Media1. A szakportál szerint a kormányfő által indított perek célpontjai között szerepel például a 24, a Klubrádió, a Hírklikk, a 444, de még az elmúlt években NER-közelbe került Index és a szintén Indamediához tartozó Economx is. Mindemellett nem zárható ki, hogy a felsoroltakon kívül más médiumokat is perel a miniszterelnök, ugyanis a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya és a bíróság elnöksége sem válaszolt a Media1 vonatkozó kérdéseire – írja a Média1 cikke alapján a Népszava.

Orbán Viktor ugyanis azokat a lapszemléket kifogásolta, amelyek az Economx cikke arról szóltak, hogy az osztrák tulajdonú SPAR átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, a cég vezetése pedig állította, hogy ezzel a lépéssel akarnak védekezni az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget. Az Economx cikke egyébként maga is lapszemle Hans Reisch-nak, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának az interjújából. A cégvezető a készült, Lebensmittel Zeitungnak beszélt arról, hogy Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

A Media1 úgy tudja, hogy a Orbán Viktor jogi képviseletét egy Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez kötődő ügyvédi iroda látja el. Az érintett lapok egyebek közt azzal védekeznek, hogy véleményt szemléztek, emellett az egyik újság akár a SPAR illetékeseit is kész bíróság elé idézni tanúként.

Orbán Viktor miniszterelnökként közszereplőnek minősül, így nagyobb türelmet kell tanúsítania a kritikai megnyilvánulásokkal szemben. Ráadásul az érintett médiumok azzal védekezhetnek a bíróságon, hogy véleményt szemléztek, márpedig a vélemények nem helyreigazíthatók.

(Kiemelt képünk forrása: Orván Viktor miniszterelnök Facebook oldala)