Bloomberg: a német befektetők elégedetlenek Magyarországgal

Bloomberg: a német befektetők elégedetlenek Magyarországgal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Olaf Scholz német kancellár (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió stratégiai menetrendjéről több uniós tagállam vezetőjének részvételével szervezett konzultáció előtt Berlinben 2023. november 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német befektetők egyre kevésbé elégedettek a magyar beruházási környezettel – írta a Bloomberg pénteki hírlevelében. Az amerikai lapnak a Német-Keleti Üzleti Társaság (German East Business Association) alelnöke azt nyilatkozta, hogy a külföldi befektetők helyzete „ijesztő” Magyarországon. 

A Bloomberg egy korábbi anyagára is hivatkozik, amelyben arról számol be, hogy a magyarországi német befektetések értéke 3 év alatt 30 százalékkal csökkent, illetve, hogy a különadók és az áprilisban benyújtott versenytörvény-módosítás is aggodalmat kelt a külföldi befektetőkben, cégekben. Azt is megjegyzik, az ellenzék oldalán „új csillag van emelkedőben” (bár nem nevezik meg, de Magyar Péterről lehet szó – a szerk.), a gazdaság is nehezen áll talpra, ezért talán nem ez az időszak a legjobb arra, hogy Orbán Viktor elidegenítse a német befektetőket. 

A Mandiner erre úgy reagált, hogy a Bloomberg támadást indított Magyarország ellen, majd idézte a svájci Neue Zürcher Zeitungot, amely arról írt, hogy a magyar kormány nagyon óvatosan bánik az évek óta itt működő német nagyvállalatokkal, függetlenül attól, hogy egyre több forrás és befektetés érkezik Ázsiából.