Nincs érvényes környezethasználati engedélye a gödi Samsung gyárnak

Nincs érvényes környezethasználati engedélye a gödi Samsung gyárnak

A gödi Samsung gyár, előtte egy játszótér (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is érvényes környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung gyár – nyilatkozta lapunknak a helyi civilek egyik vezetője. Igaz, a sajtóban korábban megjelent hírekkel ellentétben nem azért, mert a Budapest Környéki Törvényszék hatálytalanította azt, hanem azért, mert az engedély érvényessége „halasztó hatályú”. A halasztás azért következett be, mert a Göd-ÉRT Egyesület még tavaly decemberben bírósághoz fordult a Samsung SDI akkugyárának tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélye ügyében.

Mint azt Szaszkó Andreától, az egyesület alelnökétől megtudtuk, azért kértek jogvédelmet a környezethasználati engedély kapcsán, mert állításuk szerint a gyár nem szüntette meg sem a környezetvédelmi kockázatokat, sem a zajszennyezést. Ráadásul a gyár folyamatosan bővül, és nemrégiben azt is bejelentették, hogy újabb üzemekkel bővítenék a komplexumot, ezért módosítani szeretnék az alig fél éve megkapott környezethasználati engedélyüket. 

A Samsung persze fellebbezett a jogvédelem ellen, ám addig, amíg a bíróság el nem dönti, hogy a civilek kezdeményezése jogos-e, vagy sem, addig az engedély halasztó hatályú. Magyarán csak később léphet érvénybe. A gyárnak pedig le kellene állnia.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a gyár engedély nélkül működik tovább, az alelnök csak annyit válaszolt, hogy korábban öt éven keresztül környezethasználati engedély nélkül is termelhettek az üzemek, mivel az volt a hivatalos álláspont, hogy a gyárnak nincs hatása a környezetre. Miután az egyesület bebizonyította, hogy ez nem igaz, a gyárnak meg kellett kérnie az engedélyt, amit tavaly decemberben meg is kapott. A civilek akkoriban több kifogást is emeltek a környezethasználati engedély részletei ellen, de ezek süket fülekre találtak. Ezt követően támadták meg azt a bíróságon.