Izlandi és török rövidfilmeket is láthatunk a jubileumi BuShón

Izlandi és török rövidfilmeket is láthatunk a jubileumi BuShón

Jelenet a Bye Bye Turtle című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek közt izlandi és török rövidfilmek is láthatóak lesznek a jubileumi, 20. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. A héten lett nyilvános a versenyprogram, a tizenegy fős előzsűri a nagyjából ezer nevezett filmből végül tizenhat órányi alkotást válogatott ki. Volt egy háromfős „utó-előzsűri” is, amely döntött a végül tizenkét órányi, versenybe kerülő néznivalóról. A rendezvényt szeptember 3. és 8. között tartják majd a Puskin Moziban.

Az ezer nevezettből végül negyvennyolc jutott be a versenyprogramba: harmincegy fikciós, tíz animációs és hét kísérleti film. A korábban említett nemzetek csupán két példát jelentettek a sokszínű kínálatból: összesen tizenkilenc ország képviselteti magát, mások mellett Argentína, Ausztrália, Irán, Norvégia, Ukrajna, Bulgária vagy Hollandia. A legtöbben ezúttal is a magyarok lesznek, idén kilenc alkotással, míg a franciáktól hat rövidfilmet lehet majd látni. A spanyolok, németek és oroszok pedig mindannyian négy filmet tudhatnak a magukénak.

A magyarok közül érdemes kiemelni Karácsony Pétertől A kis hatalmasokat, amit mi is méltattunk már korábban. A rendező rendkívüli, egyben szórakoztató látleletet nyújt a mai magyar valóságról, ezért is örülhetünk annak, hogy már első nagyjátékfilmjének előkészületei is zajlanak. Kühnel-Szabó Anita Apád című animációs filmje szintén emlékezetes munka. Jelen lesz a Superbia és a Lidérc úr című filmekről ismert Tóth Luca is, ezúttal Vegan Mayo című munkájával. Schnabel Annabellától kísérleti filmet láthatunk majd, a The Triptych of the Keepert.

A nemzetközi versenyfilmek között olyanok lesznek, mint Gunnur Martinsdóttir Schlütertől a Fár, Anna Llarguéstól a Crack of Dawn, illetve Pato Martineztől és Francisco Cantontól a Nada de Todo Esto. Mindegyiket jelölték tavaly Cannes-ban a legjobb rövidfilm díjára. Selin Oksuzoglu filmje, a Bye Bye Turtle eközben az idei Berlinalén versengett.

A részletes versenyprogramról ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Korábbi cikkeink a BuSho filmjeiről itt érhetőek el: 20182019 (beharangozó)2019 (értékelő)2020 (beharangozó)2020 (értékelő)20212023 (beharangozó), 2023 (értékelő)