A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint korábban egyszer sem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma áprilisban, mint 2024-ben – írja az MTI.

Tavaly áprilishoz és az előző hónaphoz viszonyítva is további, mintegy 5-5 ezer fővel csökkent a regiszterben szereplők köre, így abban jelenleg mindössze 230 ezren vannak. száma – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

2010-hez képest pedig közel 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma.

További foglalkoztatási programok

Czomba Sándor közölte azt is, hogy az aktivitás további növeléséért a kormány elindította a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetben lévők elhelyezkedésére fókuszáló, tartósan álláskeresők támogatási programját.

Másrészt az uniós forrásból finanszírozott, Ifjúsági Garancia Plusz programot: ez a 30 év alatti álláskeresők munkához jutását segíti. A programban bértámogatási, lakhatási, illetve utazási támogatások igényelhetnek a vállalkozások és az álláskereső fiatalok.

Az államtitkár kiemelte, hogy a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető Magyarországon. A regisztrált álláskeresők számán felül hazánkban közel 60 ezer inaktív, potenciális munkavállaló található. 

Már több mint félmillióért hirdetik a budapesti állásokat

Óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, rengeteg pultos és felszolgáló állás üres a fővárosban. Egy-egy hotelben a havi bér meghaladja a 500 ezer forintot is.