Népszava: 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a miskolci kórházban

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Belpol

Megtelt a kórház területén tavaly kialakított különleges gyermekotthon.

Mintegy 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve egy ott létrehozott otthonba. A Népszava információi szerint ennek az az oka, hogy a gyermekvédelemben nincs elég férőhely, gondozási hely és nevelőszülő.

A rendezetlen jogállás azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs gyámjuk, és nincsenek nevelésbe véve sem. Bár a kórház nem kívánt nyilatkozni, a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője, Farkas László közölte: a megyei kórház területén tavaly kialakítottak egy 21 férőhelyes, kifejezetten a kórházból haza nem adható újszülöttek elhelyezési problémáira létrehozott különleges gyermekotthont, amely jelenleg már teljes kapacitással működik. Úgy tűnik azonban, a kihasználtság még ennél is nagyobb,

a lap azon információját ugyanis nem cáfolták, hogy mintegy 30 kisbaba vár elhelyezésre, miközben az otthon 21 férőhelyes.

Farkas László mindenesetre hangsúlyozta: egy új, 40 férőhelyes gyermekotthon előkészítése is megkezdődött, kifejezetten a 0-3 éves korú gyermekek számára. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat tájékoztatása szerint a kórházban „kora miatt különleges szükségletű gyermekek számára ellátást nyújtó gyermekotthon működik”, ezzel „tehermentesítik a kórházi csecsemőosztály működését.” A gyermekvédelmi szakszolgálat arra a kérdésre már nem adott érdemi választ, hogy miért nem nevelőszülőknél vannak az otthonban gondozott csecsemők, holott a gyermekek védelméről szóló hatályos törvény vonatkozó fejezete úgy szól: a 12. életévét be nem töltött gyermeknek minden esetben nevelőszülőt, vagy – ha ez nem lehetséges, illetve a gyermek egészségi vagy személyiségállapota indokolja – gyermekotthont, vagy fogyatékosok vagy pszichiátriai betegek otthonát, támogatott lakhatást jelöl ki a gyámhatóság.

A Belügyminisztérium a lap megkeresésére azt közölte, a kórházban hagyott gyerekek több mint 90 százaléka nem örökbe adható, ezért az örökbefogadási folyamatot az esetükben nem is lehet elindítani. A várhatóan családon kívüli elhelyezést igénylő csecsemők száma jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben haladja meg a 10 főt, a fővárosban, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben pedig az 5 főt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk