12 évre fegyházba küldenék a pedofíliával vádolt volt görögkatolikus papot

12 évre fegyházba küldenék a pedofíliával vádolt volt görögkatolikus papot

Sz. atya tárgyalása a Debreceni Törvényszéken 2024. május 3-án. A vádlott nem járult hozzá, hogy róla bármilyen kép készüljön Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12 évre fegyházba küldené az ügyészség azt a görögkatolikus papot, aki több kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket. Sz. atya nagy médiafigyelmet kapó ügyében ma tartottak előkészítő ülést a Debreceni Törvényszéken, de az ülést elnapolták a vád módosítása következtében.

A vádirat szerint a férfi a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez tartozó gyermekvédelmi központ intézményében molesztálta a vele függő viszonyban, ezáltal kiszolgáltatott helyzetben lévő tanítványokat. A vádról egyéb részletek nem derültek ki, mivel az ügyész csak a vádpontok minősítését ismertette.

Ennek alapján a férfit egy-egy rendbeli, 12 életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszakkal; és 14 életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítéssel; továbbá háromrendbeli 18. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítéssel, illetve 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolják. Az ügyészség szerint a vádakat tanúvallomások, helyszín-megtekintések, üzenetváltások, illetve igazságügyi pszichológus szakértő, és elmeorvosi állásfoglalások igazolják.

Az tehát a mai bírósági ülésen nem derült ki, hogy a pap beismeri-e a terhére róttakat, és ezzel elfogadja-e az ügyészség mértékes indítványában szereplő büntetést, vagy sem, és így tárgyalásra tér át a bíróság. Erre júniusig várni kell, amikor folytatódik az előkészítő ülés.

Az ügyről korábban egyébként a 444.hu írt részletesen, a sértettek elmondásai szerint a több Hajdú-Bihar vármegyei településen is szolgálatot teljesítő Sz. atya intim testtájain fogdosta a lányokat. A cikk szerint az egyház lényegében az utolsó pillanatig védte a papot. A Hajdúdorogi Főegyházmegye a vádemelés után, idén februárban közleményt adott ki, amelyből kiderül: 2023-ban Sz. atyát felmentették az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából. Szolgálaton kívül helyezték, majd tavaly ősszel minden papi tevékenységtől eltiltották.