Hvg.hu: Karácsony Gergely vezet, Szentkirályi Alexandra viszont megelőzte Vitézy Dávidot

Hvg.hu: Karácsony Gergely vezet, Szentkirályi Alexandra viszont megelőzte Vitézy Dávidot

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentkirályi Alexandra az elmúlt hónapban hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot a főpolgármester-jelöltek versenyében – értesült egy friss felmérés számairól a Hvg.hu.

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint Karácsony Gergely újrainduló főpolgármester továbbra is az első, a márciusi közvéleménykutatásban 37 százalékot ért el, áprilisra pedig 5 százalékponttal még nőtt is a támogatottsága, 42 százalékra. Az őt követő jelöltek között azonban kicsit átrendeződtek az erőviszonyok: márciusban Szentkirályi a szavazatok 21, Vitézy a szavazatok 22 százalékát tudhatta magáénak, áprilisban azonban a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága 23 százalékra nőtt, miközben az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjéé 21 százalékra csökkent.

A budapestiek általában véve is pozitívabban értékelik a főpolgármester teljesítményét, mint korábban: márciusban 50 százalék mondta, hogy jó, vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, áprilisban ez az arány 53 százalék – miközben 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a teljesítménye rossz vagy nagyon rossz (és mindkét hónapban 5 százalék volt a „nem tudom” válaszok aránya). A két, egyenként 1000 fős felmérés március, illetve április második felében zajlott telefonon.

Eközben – amint arról lapunk is írt – hirtelen új kihívója akadt Karácsonynak: a függetlenként induló Vass Annamária csütörtökön felvette az ajánlóíveket. Sok ideje nem lesz aláírásgyűjtésre, mert május 6-án 16.00-ig kell legkésőbb leadni az 5 ezer budapesti aláírást. Jelen állás szerint 13-an indulnának a főpolgármesteri címért.