A Republikon 18 százalékra méri Magyar Péter pártját

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Belpol

A felmérés szerint egyelőre a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogás a legerősebb az ellenzéki oldalon.

Tovább erősödött Magyar Péter pártja áprilisban, a teljes népességen belül 14, a pártválasztók körében 18 százalékon áll a Tisza Párt – derült ki a Republikon Intézet április 22. és 26. között készült reprezentatív felméréséből, amit a Telex közölt.

A friss közvélemény-kutatás szerint a kegyelmi ügy és Magyar Péter berobbanása után március végén évek óta nem látott mélyponton volt a Fidesz–KDNP támogatottsága, és pár héttel később is csak hibahatáron belüli növekedést értek el: a teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a kormánypártok szavazótábora.

Március végén jelentette be a DK, az MSZP és a Párbeszéd, hogy közös EP-listát állítanak, és az önkormányzati választáson is együtt indulnak. Míg márciusban összesítve 17, illetve 22 százalék volt a három párt támogatottsága a teljes népesség és pártválasztók körében, április végén a közös listával 19 és 22 százalékot értek el. A Republikon elemzése szerint a három baloldali párt megállapodása után három nagyobb politikai tömb alakult ki: a kormánypártok, a baloldali összefogás és a „harmadik utas” blokk a Tisza Párt főszereplésével.

Magyar Péter pártja alig pár hét alatt a teljes népességben 3, a pártválasztók körében pedig 2 százalékponttal növelte a támogatottságát.

Jelenleg a teljes népesség 14, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a Tisza Pártra. Bár a Republikon felmérése szerint a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogást nem szorongatja Magyar Péter pártja, a Tisza Párt növekedési potenciálja nagyobb, mint a hárompárti szövetségnek, így nem kizárt, hogy június 9-ig felzárkózzon, és második helyre kerüljön.

Mindeközben a Momentum a teljes népesség körében 4, a pártválasztók között 5 százalékon áll, míg a Kutyapártra 5, illetve 6 százalék szavazna. Mindezek alapján még nem biztos, hogy ez a két párt eléri az EP-választáson az 5 százalékos küszöböt. A Mi Hazánk Mozgalom fej fej mellett áll a Kutyapárttal, Toroczkai Lászlóék támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónapban: jelenleg a teljes népesség 5, a pártválasztók 6 százaléka szavazna a szélsőjobboldali pártra. A Republikon felmérése szerint várhatóan nem jut EP-mandátumhoz a Jobbik-Konzervatívok és az LMP. Mindkét párt 2-2 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Áprilisban nagy mértékben, 5 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya, már csak minden ötödik (19 százalék) választó nem tudja eldönteni, hogy kire szavazzon.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. április 22–26. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2 százalék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk