Ilyen időjárásra készülhetünk a hétvégén

Pénteken ugyan még borongós időjárás lesz jellemző hazánkban, ugyanakkor vasárnapra országos esőnek már nyoma sem lesz.

2024. május 3., 09:14

Szerző:

Változékony időjárás várható a hétvégén: kezdetben még a felhőké lesz a főszerep, ám vasárnapra már szinte mindenhol kisüt majd a nap. Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, viszont az északkeleti területeken többórás napsütés várható. Északkeleten, keleten fokozatosan megszűnik az eső, míg hazánk délnyugati felében ismétlődő jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre, néhol zivatarra, lokálisan a Dunántúlon hullhat kiadós mennyiség - írja előrejelzésében a HungaroMet.

A csapadékhajlam a nap második felében ott is csökken. A keleties szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében is lehet szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 27 fok között alakul, a csapadékosabb délnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, északkeleten a magasabb értékeket. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton északkelet felől tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, reggelre már jórészt csak fátyolfelhők lesznek felettünk, a délnyugati tájakon marad felhős az idő. Az éjszaka első felében az ország délnyugati felén, harmadán még elszórtan lehetnek záporok, de ezek reggelre fokozatosan szinte mindenütt lecsengenek. Az északias irányú szelet élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben több fokkal hidegebb is lehet.

Vasárnap, azaz anyák napján általában sok napsütésre van kilátás gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Szórványosan kialakulhat záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 21 és 27 fok között valószínű.

S ha már anyák napi időjárás, akkor nem árt felidézni azt sem, hogy mikortól és miért terjedt el hazánkban az édesanyák ünneplése. Nos, Magyarországon először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg ezt az ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról:

Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock/sun ok)