Lezárják a Szabadság hidat, jelentősen módosul a közlekedés

Hazánk az Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség miatt lett lezárás a Szabadság hídon. A közlekedés jelentősen módosul.

2024. május 3., 08:36

Szerző:

Lezárják péntek estétől vasárnap éjfélig a Szabadság hidat az Európai Unióhoz csatlakozás 20. évfordulója alkalmából tartandó rendezvény miatt, a lezárás miatt a közúti és a közösségi közlekedésben is változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatója alapján a Telex.

Május 3-án, pénteken 18 órától 5-én, vasárnap éjfélig lezárják a Szabadság hidat, valamint esténként a Fővám teret és a Közraktár utcát a Bakáts utca és a Fővám tér között. A pesti oldalon a kiskörúti 47-es, 48-as és 49-es villamos helyett az 3-as és 4-es metróval, valamint a 9-es és 72-es járatokkal, Pest és Buda között pedig a 4-es metróval, illetve a 7-es és a 133E busszal lehet utazni.

A Szabadság híd lezárása miatt a Veres Pálné utcából nem lehet kihajtani a Vámház körútra, helyette a Só utcán át érhető el a Belgrád rakpart, és onnan az esti órák kivételével vissza lehet hajtani a Vámház körútra is.

Minden este (pénteken 21 órától, szombaton és vasárnap pedig 19.30-tól 24 óráig) lezárják a Vámház körutat is a Fővám tértől a Lónyay utcáig. Ebben az időszakban a Belgrád rakpartról, illetve a Salkaházi Sára rakpartról csak a Havas utca felé lehet majd tovább haladni. A Vámház körút-Lónyay utca csomópontból nem lehet a Vámház körútra a Szabadság híd felé kanyarodni. A Közraktár utcában a Boráros tér felől érkezőket a Bakáts utcán át a Lónyay utcába terelik. A Közraktár utcában a Fővám tér és a Bakáts utca közötti szakaszon a Salkaházi Sára rakpart felé, illetve a Boráros tér felé is lehet közlekedni.

A turistabuszok számára esténként a Fővám tér környékén kijelölt terelőutak nem járhatók. A Boráros tér felől érkező autóbuszok csak a Bakáts utca-Lónyay utca útvonalon tudnak továbbhaladni. Több villamos- és autóbuszjárat is módosított útvonalon közlekedik.

Az Európai Unió legnagyobb bővítése valósult meg 20 évvel ezelőtt

Az EU történetének legnagyobb bővítését húsz éve ünnepelték Strasbourgban. 2004. május 1-jén tíz csatlakozó ország parlamentjének vezetője átadta országuk zászlaját az Európai Parlament akkori elnökének, Pat Coxnak – emlékeztet a Euronews.

Az EU 15-ről 25-re nőtt, miután Ciprus, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott hozzá.

A blokk jelenleg 27 országot foglal magában — Horvátország csatlakozott legutóbbi, 2013-ban. Az Egyesült Királyság 2016 júniusában úgy döntött, hogy távozik. A gazdaság és a társadalom profitált a bővülésből, de a politika területén vannak hiányosságok.

„Azt mondhatom, hogy a gazdaság nagyon jól ment, az összes új tagállam gyorsabban nőtt, mint a régi tagállamok. Tudja, a pénzügyi stabilitás meglehetősen jó volt. Az emberek részéről a ki- és bevándorlások nagyon szabadon és rendezetten zajlottak. Ami a politikát illeti, itt vannak nehézségek, említhetjük Lengyelországot és Magyarországot, esetleg Szlovákiát" - nyilatkozta Michael Emerson, a brüsszeli Európai Politikai Tudományok Központjának (CEPS) tudományos főmunkatársa.

A 10 új tagállam 20 százalékos népességnövekedést jelentett, az EU területe pedig közel ugyanennyivel nőtt. A teljes GDP is nőtt, igaz csak közel 9 százalékkal, miközben az egy főre jutó GDP csökkent.

(Kiemelt képünk forrása: Pexels)

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.