Orbán: „Az NGO-k, a Sorosok és a spekulánsok azt nézik, mit lehet kihozni a háborúból”

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Belpol

A miniszterelnök azt fejtegette, hogy „háborús kormányt” akarnak létrehozni Magyarországon, ezért a kormányellenes erőket külföldről finanszírozzák.

Európa a tűzzel játszik a béke és a háború mezsgyéjén ebben a pillanatban – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A Telex összefoglalója szerint a miniszterelnök felidézte, 1999-ben, amint Magyarország belépett a NATO-ba, repülőtereket kellett biztosítania ahhoz, hogy a NATO légiereje Szerbiát bombázza. Ennek ellenére Orbán állítása szerint, akkoriban személyesen járt közbe annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért nem nyílt meg a front Szerbia és Magyarország között.

„Mi nem akartunk részt venni az első világháborúban sem, és nem akartunk részt venni a másodikban sem. Mind a kettőbe belekényszerítettek bennünket” – fejtegette a kormányfő, majd leszögezte: „Nem fogjuk hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék Magyarországot egy háborúba.” Orbán szerint a Nyugat fokozatosan sodródik bele a háborúba, ahogy a szakciók után már a fegyverszállítás is egyre erősödik. Hozzátette: „Aggódom Európa jövőjéért.”

A miniszterelnök a háborúval kapcsolatban arról is beszélt, hogy „az amerikai elnök világosan megmondta, hogy az Ukrajnának adott fegyvertámogatással az amerikai gazdaság jól jár”, nemrég pedig újabb katonai támogatásról döntött a kongresszus.

„Itt vannak ezek az NGO-k, a Sorosok, ezek a pénzügyi spekulánsok, a zavarosban halászó emberek, akik azt nézik, hogy mit lehet a háborúból kihozni”

– fogalmazott Orbán, aki szerint a „háborús irányzat” mögött nagyon komoly üzleti, politikai és gazdasági erők mozdultak meg. Európában és Amerikában egyébként szerint „háborúpárti” kormányok vannak, és Magyarországon is kormányváltást szeretnének. Egy „háborús kormányt akarnak létrehozni Magyarországon”, a kormányellenes erőket ezért külföldről finanszírozzák. A júniusi EP-választással kapcsaolatban kijelentette:

„A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz. Ha a baloldalra szavaznak, akkor a háborúra fognak szavazni.”

 

Orbán kitért Magyarország EU-tagságának 20. évfordulójára is, amit úgy összegzett, hogy nem ilyen Európai Unióba lépett be Magyarország. „Én kampányoltam az EU-s tagság mellett 2004-ben, és ma is úgy gondolom, hogy jobb belül, mint kívül, de amikor beléptünk, akkor nem erről volt szó.” Mint kifejtette: „Hát, arról nem volt szó, hogy migránsokat fognak milliószám beengedni a kontinensre, és aki nem akarja, hogy jöjjenek, mint például mi, magyarok, azokra rá fogják kényszeríteni. Vagy arról nem volt szó, hogy ha az ember azt mondja, hogy a család az férfiből, nőből, meg gyerekből áll, akkor elnadrágolják az európai liberális médiában. Vagy hogyha egy ország beírja az alkotmányába, hogy az apa férfi, az anya meg nő, mint Magyarországon, akkor retorziókkal kell szembenéznie. Nem így nézett ki Európa.”

Orbán ezután visszatért a háborúra, mint az ország gazdasági nehézségeinek forrására. Mint mondta, a kormány a gazdasági szereplőkkel egyezkedve kíván beavatkozni a piaci folyamatokba. A miniszterelnök arra kérte Nagy Mártont, hogy „ne erőből lépjen föl. Adhatna ki éppen rendeleteket is, amivel a kormány ezt elérné, de inkább a belátásra menjünk, ne szkanderre.” A benzinárral kapcsolatban hozzátette, „újrakalkuláljuk a számokat”, és ez alapján fogják betartatni azt a korábbi megállapodást, miszerint „a magyar emberek nem fizethetnek többet a benzinért, mint a szomszédos országok átlagára”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk