Európa a tűzzel játszik, béke-háború határmezsgyéjén egyensúlyozik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki, a Kossuth Rádióban adott interjújában.

„Nem hagyjuk, hogy harmadszor is belekényszerítsék a magyarokat háborúba, ki fogunk tartani a békepárti álláspont mellett, de a békétől napról napra messzebb kerülünk” – közölte a kormányfő. 

Ez veszélyes, aggódok Európa jövőjéért

– fogalmazott.

Azt is mondta még, hogy szerinte Európának olyan biztonsági megoldást kell találni, amiben az oroszok is benne vannak.

Az európai parlamenti választások tétje általában az, hogy melyik politikai erőnek mennyi képviselője lesz, most azonban az igazi tét az, hogy mennyi voksot kapnak majd a háború-, mennyit a békepárti erők – közölte azzal, hogy

a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz.

Az ország gazdasági helyzetéről szólva arról beszélt, hogy a boltokban háborús felárat kell fizetniük az embereknek. A háború rányomja a bélyegét a gazdasági növekedésre is, az infláció letörése után cél, hogy 2024 a gazdasági növekedésről szóljon; ha nem lenne háborús helyzet, a GDP nem 2,5 százalék lenne idén, hanem annak kétszerese.

Az állam nem kényszerrel, hanem megegyezéssel akarja belátásra bírni a kis- és nagykereskedőket, miszerint a magyar embereknek jogos az elvárása, hogy olyan áron juthassanak üzemanyaghoz, mint a régió más polgárai

– emelte ki az üzemanyag-árakkal kapcsolatban.