Apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát

Apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát

Az egyik támadás egy pillanata (Forrás: Youtube/Antifa Attack)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) bemutatta az európai parlamenti választásokon induló jelöltjeit, köztük a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salist, akit apja képviselt a csütörtöki kampánynyitón a calabriai Riacéban – írta az MTI.

A kevesebb mint kétezer lakosú délolasz Riacéban indította el választási kampányát a baloldali szövetség. A helyszín nem volt véletlen, miután az AVS déli választási körzete jelöltlistáját Riace egykori polgármestere, Mimmo Lucano vezeti. A kampánynyitón jelen volt Angelo Bonelli, a Zöldpárt országos szóvivője, az AVS képviselője a római parlamentben, Nicola Fratoianni, az Olasz Baloldal (SI) főtitkára, valamint Roberto Salis, a Magyarországon fogva tartott antifa-aktivista apja.

A baloldali pártszövetség április 19-én jelentette be, hogy Ilaria Salist jelöltként indítja a júniusi EP-választásokon. A nő listavezető az AVS északnyugat-olaszországi körzeteiben, valamint Szicília és Szardínia szigetén. Roberto Salis úgy nyilatkozott: Ilaria azért jelölteti magát, hogy senkivel ne történhessen meg többé Európában, ami vele történt. Úgy vélte, az olasz diplomácia munkájának eddig nem volt sok eredménye „lányom helyzetének megoldását tekintve”. 

Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására, ezen a gyakorlaton pedig a mai napig sem változtattak – emlékeztet a 444. A nő ügyvédjén keresztül a magyar börtönkörülményekre panaszkodott. Emiatt kisebb diplomáciai csörte is kialakult Olaszország és Magyarország között.