Továbbra is változékony marad az idő, az ország nagy részén  zivatar veszélye miatt a sárga jelzés van érvényben – írja a met.hu.

E mellett nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt pénteken,

  • a tartósabban  csapadékos délnyugati megyékben lesz a leghűvösebb,
  • északkeleten a legmelegebb.

Időjárásunkat egy tőlünk nyugatra, délnyugatra örvénylő  ciklon alakítja, amely nedvesebb levegőt szállít fölénk az északkeleti országrész kivételével.

A záporok zivatarok mellett pénteken délen és nyugaton tartósabb esőre is készülni kell, többfelé 20-30 milliméternyi csapadék hullhat le.

Legtovább délnyugaton fog esni, északkelet felé haladva egyre kevesebb lesz a csapadék mennyisége, az északkeleti tájak pedig teljesen szárazon maradnak. Itt fátyolfelhős-napos idő várható, nyárias meleggel.

Az idokep.hu előrejelzése szerint ez a kettősség a hőmérsékletben is meglátszik majd: délnyugaton lesznek olyan tájak, ahol csak 15-16 fok lesz a délutáni órákban, miközben északkeleten 26-27 fokig melegszik a levegő. Vagyis jó 10-12 fokos kontraszt jöhet létre például Nagykanizsa és Záhony között.

Szombaton hosszabb időszakokra kisüthet a nap, ugyanakkor elszórtan zápor, helyenként zivatar kialakulhat, nagyobb számban ismét a Dunántúlon. Északnyugaton erős lesz az északnyugatira forduló szél. A legmelegebb órákban 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap a kezdeti napos időt egyre több gomolyfelhő zavarhatja, és főként az ország északi felén záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amiket helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A déli, délnyugati szél sokfelé feltámad, a zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. 21-27 fok várható.