Republikon: 18 százalék szavazna Magyar Péter pártjára

Republikon: 18 százalék szavazna Magyar Péter pártjára

Magyar Péter Veszprémben (Fotó: Lakner Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Republikon Intézet is kijött a felmérésével, eszerint tovább erősödött Magyar Péter pártja áprilisban, a teljes népességen belül 14, a pártválasztók körében 18 százalékon áll a Tisza Párt. Ugyanakkor az intézet szerint április végén még nem a Tisza volt az ellenzék legerősebb pártja.

Az április 22. és 26. között készült reprezentatív felmérés szerint – amelyet a Telex ismertetett – három nagyobb politikai tömb alakult ki: a kormánypártok, a baloldali összefogás és a „harmadik utas” blokk, a Tisza Párt főszereplésével. A kormánypártok támogatottsága évek óta nem látott mélyponton volt március végén, a kegyelmi botrány és Magyar Péter berobbanása után, de néhány hét leforgása alatt hibahatáron belüli növekedést ért el a Fidesz–KDNP: a teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a szavazótábora.

Március végén jelentette be a DK, az MSZP és a Párbeszéd, hogy közös EP-listát állítanak, és az önkormányzati választáson is együtt indulnak. Míg márciusban összesítve 17, illetve 22 százalék volt a három párt támogatottsága a teljes népesség és pártválasztók körében, április végén a közös listával 19 és 22 százalékot értek el. A teljes népesség belül a Tisza Párt támogatottsága 14, a pártválasztók körében pedig 18 százalék. Magyar Péter pártja a Republikon szerint a baloldali összefogást egyelőre nem érte utol, de a Tiszának nagyobb a növekedési potenciálja, így nem kizárt, hogy június 9-ig feljöjjenek a második helyre. Az elemzésben azt írták, hogy Magyar Péterék formációja elsősorban a Momentumtól és a Kutyapárttól vitt el szavazókat.

A Momentum a teljes népesség körében 4, a pártválasztók között pedig 5 százalékon áll, a Kutyapártra pedig 5, illetve 6 százalék szavazna. Így a Republikon szerint nem biztos, hogy ez a két párt eléri az EP-választáson az 5 százalékos küszöböt. A Mi Hazánk sem lehet nyugodt: ők a Kutyákhoz hasonlóan 5, illetve 6 százalékon állnak, miután a támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónapban. Az LMP és a Jobbik 2-2 százalékon áll mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Jakab Péter és Vona Gábor pártjai pedig 1-1 százalékos támogatottságúak. Fontos, hogy április végére jelentős mértékben, 5 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya: már csak a választók 19 százaléka nem tudja eldönteni, hogy kire szavazzon.

A Republikon is elismeri, hogy a közvélemény-kutatások eredményei között komoly különbségek vannak: korábban jött ki ugyanis eredményeivel az Iránytű és a Medián, és mindkettő már most jobbnak mérte a Magyar-féle pártot, mint a DK vezette hárompárti szövetséget. A Medián ugyancsak április végén arra jutott, hogy a biztos szavazók körében Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, méghozzá 25 százalékkal, az Iránytű Intézetnél 26 százalékon állt a Tisza Párt.