Diétás tippek a ChatGPT-től: egészséges étrendről faggattuk a chatbotot

Aktív

Diétás tippek a ChatGPT-től: egészséges étrendről faggattuk a chatbotot

Kellemesen elcsevegünk az egészséges étrendről és diétás tanácsokat kértem a ChatGPT-től. Csalódtam is, meg nem is – az általános válaszokban hozta a kötelezőt, viszont egy fontos dologra nem hívta fel a figyelmemet. Pedig az alkalmazásoknak és a mesterséges intelligenciának éppen az lenne a dolga, hogy megkönnyítse az életünket.

Izgalmas és érdekes a mesterséges intelligencia világa, az életünk szinte minden területén hasznát vehetjük a ChatGPT-nek. Ez a különleges chatbot még csak nemrég lett része az életünknek, ez alatt a rövid idő alatt is bebizonyította, milyen nagy segítség lehet a hétköznapi életben vagy a munkánkban.

A ChatGPT lényegében olyan, mint egy továbbfejlesztett Google-kereső: az internet szinte teljes tudásanyagát felhasználva ad választ feltett kérdéseinkre.

Nem találatokat dob ki, hanem szépen megfogalmazott szöveget ad. Feltehetjük pontosan azt a kérdést, ami minket érdekel, rögtön választ kapunk rá.

Fotó: Unsplash / Brooke Lark

Ha hiányosnak érezzük a feleletet, tovább kérdezhetünk, mintha egy olyan, nagyon okos emberrel beszélgetnénk, akinek a fejében megvan az emberiség minden eddigi tudása – legalábbis az, amit már felraktunk a netre.

Feltettem a nagy kérdést a ChatGPT-nek

– „Tudnál nekem egy olyan heti étrendet ajánlani, ami diétás és egészséges?” – kérdeztem.

– „Természetesen! Említs nekem néhány olyan ételt, amelyeket szeretsz, és milyen táplálkozási célokat szeretnél elérni a diétával kapcsolatban.” – válaszolta.

– „Szeretnék leadni 1-2 kilót. Szénhidrátcsökkentett étrendre gondoltam. Tudsz ilyet ajánlani?”

– „Természetesen! Itt van egy heti étrend, amely egészséges és változatos: …”

És megkaptam hétfőtől vasárnapig a reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára szóló javaslatokat a mesterséges intelligenciával ellátott beszélgetőpartneremtől.

Fotó: Unsplash / Engin Akyurt

Végignézve a menüt nem találtam benne meglepő vagy lehetetlen ajánlásokat, de azért tovább faggattam. „Mennyibe kerülhet körülbelül ez az egy hetes étrend Magyarországon?” Jött is a válasz, ami konkrét számokat nem, de ajánlásokat annál többet tartalmazott. „Az étrend költsége nagyban függ a helyi áraktól, ahol vásárolsz, és a szezonális élelmiszerek elérhetőségétől. Általánosságban elmondható, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök, és a húsok árai változhatnak az időjárás, az évszakok és más tényezők függvényében. Egy egyhetes étrendhez Magyarországon érdemes körülbelül számolni az alapvető élelmiszerekkel, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, tojással, hússal, tejtermékekkel és gabonafélékkel kapcsolatos árakat. Az árak változnak, és a helyi boltok, piacok kínálatától függnek.”

Nem forszíroztam tovább

Végignézve az ajánlott étrendet, a lazacon és a mandulán kívül nemigen volt olyan tétel, ami miatt mélyebben zsebbe kellene nyúlni, az előbbiből meg szokott lenni akciós, olyankor veszek, és teszem is rögtön a mélyhűtőbe, hogy majd alkalomadtán elkészítsem magamnak. Ez az étrend ilyen alkalomnak tűnt, de azért megkérdeztem:

– „Nem baj, ha egy-két ételt kihagyok vagy másra cserélek az általad ajánlott étrendben? Akkor is elérhetem a kívánt célt?”

– „Természetesen! Az étrend ajánlások mindig rugalmasak, és személyre szabhatók az egyéni preferenciákhoz és szükségletekhez. (…) Fontos azonban figyelni a tápanyagok egyensúlyára, és biztosítani, hogy a helyettesített ételek is táplálóak legyenek” – jött a válasz.

Az étkezések időpontjaira is általános választ kaptam, ahogyan arra is, hogy sportolás mellett is megfelelő-e az ajánlott étrend. Természetesen az, hiszen az egészséges étrend szerves része az egészséges életmódnak, amibe beletartozik a rendszeres edzés is.

Fotó: Unsplash / Brooke Lark

Megemeltem a tétet

Némi csalódást okozott, hogy amikor egy újabb kérdésben már 5-8 kilótól szerettem volna megszabadulni, a kapott étrend nagyon hasonló volt a megelőzőhöz. Aztán eszembe jutott, hogy az egészséges étrend mindenki esetében ugyanazt jelenti, a kívánt cél elérése azonban már több időt és energiát vesz igénybe. Rá is kérdeztem:

„Mennyi idő alatt fogyhatok 5-8 kilót, ha az általad javasolt étrendet követem?”

„A fogyás üteme számos tényezőtől függ, például a kiinduló testsúlytól, az életmódtól, az anyagcserétől és a genetikától. Általánosságban elmondható, hogy a heti 0,5-1 kilogrammos fogyás az egészséges és fenntartható tartomány. Ha az általam javasolt étrendet követed, és egyúttal rendszeresen mozogsz, például heti 3-5 alkalommal, akkor ebben az ütemben várhatóan 4-8 hét alatt érheted el az 5-8 kilogrammos fogyást” – valamint felhívta a figyelmemet az egészséges életmód fontosságára, s hogy indokolt esetben konzultáljak egy egészségügyi szakemberrel.

Végül rákérdeztem, hogy megfelel-e az étrend az 5-8 kilogrammos fogyáshoz, ha 50, 60 vagy 70 kiló vagyok. Mindhárom esetben hasonló válasz érkezett,

miszerint az étrend alapvetően egészséges és változatos, de figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat és szükségleteket, valamint felhívta a figyelmet, hogy bármilyen életmódváltásba is kezdünk, érdemes lehet előbb megkérdezni róla egy egészségügyi szakembert.

Fotó: Unsplash / Farhad Ibrahimza

Egy fontos dologra nem hívta fel a figyelmemet

Összességében nem csalódtam a ChatGPT-ben. Azokat az általános válaszokat adta, amik elvárhatók voltak, ártani nem akart, sőt, figyelmeztetett az egyéni szükségletek és az orvosi szakvélemény fontosságára. Követhető étrendet kaptam, ami ráadásul változatos és finom. Az eredmény pedig kielégítő, hiszen majdnem két egész kilóval kevesebbet mutatott a mérleg a hetes kúra végén. Igaz, sokat is mozogtam. Éhes nem voltam, ittam sok vizet – erre például nem hívta fel a figyelememet a chatbot. Talán, ha erre is rákérdeztem volna…

Ajánljuk még: