Íme az időpont: Magyarország ekkor vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor fogja bevezetni Magyarország az EURÓ-t? Mi fog ekkor történni a forinttal és hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank?

Íme az időpont: Magyarország ekkor vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Euró bevezetésének szigorú feltételei vannak, amiket Magyarországnak is teljesíteni kell

1. Árstabilitás: Az inflációs ráta a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam inflációs rátáját legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg.

2. Rendezett és fenntartható államháztartás: Az ország nem lehet túlzotthiány-eljárás alatt.

3. Árfolyam-stabilitás: Legalább két éven keresztül részt kell venni az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) anélkül, hogy az árfolyam erőteljesen eltérne az ERM II-ben alkalmazott középárfolyamtól. Emellett a pénznem árfolyamát sem lehet lejjebb szállítani az euróval szembeni középárfolyamhoz képest.

4. Hosszú lejáratú kamatlábak: A hosszú lejáratú kamatláb legfeljebb 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás szempontjából három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam kamatlábát.

Árfolyam-mechanizmus (ERM II)

Az ERM II célja, hogy bizonyítsa az ország gazdasági stabilitását és árfolyam-stabilitását az euróövezeten kívül is. A csatlakozáshoz az ország pénznemének az euróhoz viszonyított középárfolyamát állapítják meg, és a pénznem árfolyama mindkét irányban maximum 15%-kal térhet el a középárfolyamtól.

A részvétel általában önkéntes, de az euróövezeti csatlakozáshoz kötelező. Az ERM-II-höz csatlakozni kívánó tagállamoknak szorosan együtt kell működniük az Európai Központi Bank felügyeleti mechanizmusával, és eleget kell tenniük bizonyos szakpolitikai kötelezettségvállalásoknak.

euró magyarországi bevezetése

Mikor jöhet az euró?

Sokan nem is tudják, de Magyarország már 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy előretekintően az euró bevezetésére törekszik és ha az ország teljesíti a bevezetés feltételeit, akkor be is vezeti az eurót.

Matolcsy György korábbi kijelentése szerint az euró bevezetése akkor lesz reális lehetőség, ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát. A kormány célja, hogy ezt a szintet 2030-ig elérje. Azonban felmerül a kérdés, vajon ez a célkitűzés mennyire reális, és valóban elkezdődhet-e az euró bevezetése 2030-ban.

Az euró bevezetésének célja

Célunk a magyar gazdaság sikeres felzárkóztatása az euró bevezetésével. Fontos, hogy az euró bevezetésének időpontját olyan ponton határozzuk meg, ahol biztosítható, hogy a magyar gazdaság az euróval is képes folytatni fejlődését.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy az euró bevezetése nem csupán formális lépés, hanem a gazdaság valós érettségét is jelzi. Matolcsy György MNB elnök a gazdasági fejlettségi szintet jelölte meg 90 százalékban, ami elérése még feladatokkal teli út elé állít bennünket - hangsúlyozta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Mi lesz a forinttal, ha az EURÓ felváltja?

A témában ITT írtunk részletesen.

Segíteni IDE kattintva tudsz.

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás:

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás:

Változtat szerződési feltételein a Viagogo

A másodlagos jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo közös uniós nyomásra vállalta, hogy változtat szerződési feltételein és javít fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 17. 16:00
Megosztás:

Kína nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipar digitalizálására

Kína fokozza a feldolgozóipari digitalizálására fordított kormányzati erőfeszítést és figyelmet az új minőségi termelőerőt képviselő ágazatok megerősítésére a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a kkv-szektor ebben játszott szerepének erősítése érdekében.
2024. 05. 17. 15:30
Megosztás:

Vigyázz, kész, Debrecen Drive!

A Debrecen Drive járműipari fesztiválon minden ami gurul ott lesz a Nagyerdőben - jelezték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 17. 15:00
Megosztás:

A szőlőtermelők és a borászok mellett áll a kormány

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a termelők és a borászok mellett áll. Partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást. A szektor támogatási forrásai mellett a borpiaci aktualitásokról és az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról is szó esett a csütörtökön tartott XII. Avasi Borangolás szakmai napon, Miskolcon - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:30
Megosztás:

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban; a kormány a népszerű pályázat útján hetvenötmilliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:00
Megosztás:

Újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

Újra elindult az úgynevezett E-cég betekintő szolgáltatás, amely immár megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 17. 13:30
Megosztás:

Lemondta részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom

A Magyar Telekom lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítására hivatkozva - közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 17. 13:00
Megosztás:

Fel kell húzni a Dél-Dunántúl gazdaságát

A Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese a magyarországi térségek közül, ezért a cél olyan folyamatok beindítása, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már megindították a gazdasági növekedést - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kaposváron csütörtökön.
2024. 05. 17. 12:30
Megosztás:

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői.
2024. 05. 17. 12:00
Megosztás:

Folyamatban van a Fertő-tó fejlesztése

Folyamatban van a Fertő tó partjának fejlesztése, a teljes beruházás megvalósítása előtt a következő három hónapban megteremtik azokat a feltételeket, amelyek révén a part egy része használható lesz a helyiek számára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Sopron TV-nek adott interjújában.
2024. 05. 17. 11:30
Megosztás: