Hatályos engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár

A bíróság hatályon kívül helyezte az akkugyár környezethasználati engedélyét.

2024. május 2., 19:45

Szerző:

A gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresettel támadta meg, írtuk meg korábban. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól. A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát. Jelenleg tehát hatályos engedély nélkül működik a zajszennyező üzem, a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól – írja az Átlátszó.

A gödi Samsung-gyár nem működhet engedély nélkül

A civilek szerint sem a magyar, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gödi Samsung-gyár. Az egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor – többek közt – nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

A gödi civilek által benyújtott kereset indítványozta, hogy a tisztázatlan kérdések miatt a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő által készítendő szakvélemény benyújtását. Ezen kívül az engedély ügyében zajló jogvita idejére a civil szervezet a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását – azaz a tevékenység felfüggesztésnek elrendelését – kérte a bíróságtól.

Az egyesület most közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a kérelmet és elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát; vagyis az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét. 

A civilek által közzétett bírósági végzés szerint a környezethasználati engedélyről szóló határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára. Amennyiben a perben bebizonyosodik a tevékenység káros környezeti hatása, akkor változhat a beruházás engedélyezhetősége. A civil szervezet szerint a bírói döntés alapján – mely megtiltotta a gödi gyár számára a környezethasználatot –  a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Az egyesület levélben is felszólította a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsung Magyarország Zrt.-t, hogy állítsák le a gödi gyárat.

A végzés ellen a közléstől számított 8 napon belül a kormányhivatal jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a Fővárosi Ítélőtáblához. Ám ha a hatóság fellebbez a döntés ellen, az Ítélőtábla döntésének meghozataláig abban az esetben is érvényes és végrehajtandó a Budapest Környéki Törvényszék környezethasználatot tiltó végzése.

Ennek értelmében nem bővülhet tovább a gödi akkumulátorgyár

De nemcsak a gyár tevékenységének folytatását befolyásolja a bírósági döntés. A dél-koreai sajtóban megjelent hírek alapján megírtuk, hogy a Samsung SDI egy harmadik gödi gyár megépítésére készül.  A kormányhivatal erről szóló közleménye szerint 4 új akkucella-gyártósort létesítene a Samsung SDI, ezzel évi 157 ezer tonnára növelné cellagyártási kapacitását, ami 20 százalékos kapacitásnövelést jelent. 

Göd polgármestere, Kammerer Zoltán (független) a sajtóból értesült a gödi akkugyár bővítési terveiről, amit a Facebook-oldalán egy posztban „felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezett. Majd közzétette a kormányhivatalnak benyújtott, az engedélyezési eljárás dokumentációhoz kapcsolódó észrevételeit és kérte a hatóságot, hogy a bővítést ne engedélyezze.

Az új környezetvédelmi eljárás során egyébként kötelező lett volna közmeghallgatást hirdetni, bár a környezetvédelmi törvény módosítása után ez személyes részvétel nélkül is lebonyolítható. A kormányhivatali közleményből azonban nincs szó közmeghallgatásról. Csupán az szerepel benne, hogy az érintettek írásban tehetnek észrevételt. Ráadásul az eljárás dokumentumait a kormányhivatalon kívül csak a gödi önkormányzat tette közzé „Tájékoztató” címszó alatt. Ám a gödi különleges gazdasági övezetet érintő eljárások ügyében Pest Vármegye Önkormányzata az illetékes, és a vármegyei közgyűlés elnökének kellett volna a közmeghallgatást meghirdetnie. Ugyanakkor a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítéshez szükséges új eljárás lefolytatásának és egy módosított engedély kiadásának jelenleg nincs jogszerű alapja.

(Kiemelt képünk forrása: Samsung SDI Hungary Facebook oldala)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.