A Novartis megállapodott a Mariana Oncology amerikai radiológiai gyógyszergyártó cég felvásárlásáról egymilliárd dollárért, ami növeli a fejlesztés alatt álló precíziós rákgyógyászati kezelések portfólióját – közölte a svájci gyógyszergyártó csütörtökön. Az üzlet további 750 millió dollárig terjedő kifizetéseket tartalmaz bizonyos mérföldkövek elérése esetén.

A Mariana Oncology olyan újszerű radioligandumos rákterápiákon (RLT) dolgozik, amelyeket még nem teszteltek embereken. A tranzakció megerősíti a Novartis RLT-csatornáját, és bővíti a vállalat kutatási infrastruktúráját és klinikai ellátási képességeit – olvasható a Novartis közleményében, amelyet a Reuters közölt.

A radioligandum-terápia, amely a daganatot kereső molekulákhoz kötődő, sejtpusztító radioaktív részecskéken alapul, egyike annak a három eljárásnak, amelyre a Novartis fejlesztési erőfeszítései összpontosítanak, a sejt- és génterápia, valamint az RNS mellett.

A svájci konszern radioligandum hatóanyagú gyógyszerei közé tartozik a prosztatarák elleni Pluvicto és a gyomor-bélrendszeri daganatok egy ritka csoportja elleni Lutathera. A Novartis munkahelyeket épített le, és költségeket csökkentett, valamint tavaly kivált a Sandoz generikus gyógyszerekkel foglalkozó üzletágából, ami része annak, hogy kevesebb terápiás területre és földrajzi piacra összpontosít.

Aggasztóan sok a daganatos fiatal

A rák már nem az idősek betegsége, egyre több fiatal marad ki miatta az egyetemekről, munkából vagy nem tud, nem mer családot alapítani. Eközben az orvosok nem vizsgálják ki őket daganatos beteség gyanújával fiatal életkoruk miatt. Mire kimutatják a bajt, sokszor az már késő.

A részletekről ITT írtunk bővebben.