Imádom a karakteres illatú és ízű zöldfűszereket. Bazsalikom, koriander, kapor, kakukkfű, oregánó… és tárkony. Az első öt felhasználási módjairól sokat lehet olvasni, a tárkonyról viszont sokkal kevesebbet. Íme, ennyi mindenre használhatod ezt a csodás gyógy- és fűszernövényt.
Gyerekkoromban sok tárkonyos ételt főzött anyukám, a mai napig az egyik kedvenc fűszerem. Nagyon szeretem az illatát, amit már messziről érezni, ahogy közeledünk a konyha felé. A kertben is egy csoda! Nagyon szép, mélyzöld színe a kert díszévé teszi.
Sokféle ételhez használható, kiemeli a füstölt ízeket, de jól kiegészíti például a bárányt, a halakat, vagy egy egyszerű zöldséges fogást is. Már az ókori Görögországban ismert fűszer volt, amit gyógyításra is használtak. Enyhe zsibbasztó hatása miatt, fogfájás tüneteinek kezelésére alkalmazták.
1/7 Még a menstruáció zavaraira is pozitív hatással van
Nagyon széles körű a felhasználása. Főleg a gasztronómiában alkalmazzák, de gyógyászati célra is népszerű gyógynövény. Igen gazdag mikrotápanyagokban. Van benne kálium, kalcium, mangán, vas, A-vitamin és magnézium is. A tárkony segít a szabadgyökök elleni harcban, így fogyasztásával nagymértékben hozzájárulsz ahhoz, hogy egészségesebb lehess. Felhasználhatod a friss vagy szárított tárkonylevelet és a növény gyökerét.
Lássuk, mi mindenre jó a tárkony!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!