A néhány éve felfedezett Candida auris gomba megállíthatatlanul szaporodik Németországban. 2023-ban országszerte 77-szer észlelték, ez hatszor gyakoribb, mint a korábbi években az Invazív Gombafertőzések Nemzeti Referenciaközpontjának adatai szerint.

A referenciaközpont egyelőre nem tud olyan halálesetről Németországban, amely közvetlenül a gomba okozta fertőzésnek tulajdonítható. Ennek ellenére a gomba veszélyes, különösen a korábban beteg vagy legyengült immunrendszerű emberek számára.

A Spiegel beszámolója szerint 

a kórokozó emberről emberre terjedhet és számos gyógyszerre immunis. 

A fertőzés kenetfertőzéssel történik, a gomba így komoly problémává válhat a kórházakban és az ellátó intézményekben, különösen az intenzív osztályokon.

Ha a Candida auris a véráramba kerül, fennáll a vérmérgezés veszélye, ami az esetek több mint felében végzetes

– írják az Alexander M. Aldejohann által vezetett kutatócsoport tagjai a Robert Koch Intézet Epidemiológiai Közlönyében.

A kutatókat meglepte a 2023-as óriási növekedés, a kórházi járványok kapcsán pedig kiemelték, hogy amennyiben ezeket nem ismerik fel korán, és nem küzdik le megfelelően, akkor később nagyon nehéz lesz kordában tartani.

A 2009-ben felfedezett Candida auris rendkívül gyorsan elterjedt világszerte, a makacs kórokozó már kezdettől fogva rezisztens volt egyes gombaellenes szerekkel és néhány fertőtlenítőszerrel szemben.

2022 októberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett egy listát 19 olyan kórokozó gombáról, amelyek különösen nagy veszélyt jelentenek a közegészségügyre. 

A WHO a kórokozók közül csak négyet sorolt ​​a legmagasabb prioritási szintbe, köztük a Candida aurist is.

Rettentő vírus bukkant fel: állatról emberre terjed

Április elején derült ki, hogy egy hongkongi férfi elkapta az 1932-ben felfedezett B vírust, vagy más néven majomvírust. A betegség első leirata óta 50-en betegedtek meg az állatról emberre terjedő vírussal, és 21-en haltak bele.