Ön szerint is irreálisan hosszú a várakozási idő a szakrendelőkben?

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint is. 

2024. május 2., 15:58

Szerző:

„A szakrendelőkben is több helyen irreálisan hosszú a várakozási idő, amellyel egyes orvosok a magánszolgáltatás irányába próbálják terelni a beteget. Az etikátlanul viselkedő orvosok az egész magyar orvostársadalomra árnyékot vetnek” – mondta Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tavaly hozta létre az úgynevezett Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálatot, amelynek feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (NEAK, OKFŐ, NNGYK) ellenőrzéseit és feltárja a betegellátás hibáit.

Ahogy arról beszámoltunk, a rendelő háziorvosok hűlt helyét találták az orvosi ügyeletek ellenőrzésén. Az államtitkár kijelentette, hogy a Magyar Orvosi Kamara és a Belügyminisztérium céljai közösek: akik visszaélnek a betegek kiszolgáltatott helyzetével, azokat kellő szankcióval kell sújtani.

Folytatódnak az ellenőrzések az egészségügyben, így vizsgálják a szakrendelőket is 

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint az egészségügy ellenőrzését a betegközpontú ellátás hatékonyabbá tétele érdekében, szakszerűségi és hatékonysági célok alapján végzik. Az állami fenntartású intézményeknél és szolgáltatóknál is áttekintik a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást és a várólisták kialakulásának okait – írja az Index.

Takács Péter elmondta: három területet vontak most ellenőrzés alá. Egyrészt monitorozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatók megfelelnek-e a személyi és tárgyi minimumfeltételeknek. Felidézte, hogy a háziorvosok esetében ez már tavaly megtörtént: kimentek a felszólítások, volt utóellenőrzés, és mára gyakorlatilag minden háziorvosi praxis megfelel az összes előírásnak.

„Az alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban azt is ellenőrzik, hogy rendelési időben ott van-e az orvos, valamint az asszisztens” – mondta az államtitkár. Takács Péter kifejtette: az alapellátás ellenőrzése során az látszott, hogy sok esetben a háziorvos elfelejti bejelenteni, hogy megváltozott a rendelési ideje. Kiderült, hogy az EgészségAblak applikációban feltüntetett rendelési idő nem fedi a valóságot, ezért az érintett orvosok kaptak egy felszólítást, hogy igazítsák ki a rendelési időt. „Ennél viszont nagyobb probléma, ha rendelési időben nincs ott az orvos” – mutatott rá az államtitkár.

Elmondása szerint sok lakossági bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a háziorvosok egy része a Covid-járvány alatt teljesen átszokott az online rendelésre, magyarán az asszisztens ott van a rendelőben, az orvos azonban nem elérhető. „Viszont a járvány régen elmúlt. Ott kell lenni rendelési időben, és azon túl is még négy óra rendelkezésre állási kötelezettsége van a háziorvosnak, ami a finanszírozási szerződésben és a működési engedélyben is rögzítve van” – hangsúlyozta Takács Péter. Mint fogalmazott: joggal várja el a magyar állampolgár, hogy a biztosításáért cserébe az orvos megfelelő szolgáltatást nyújtson, tehát rendelési időben legyen a helyén.

Kiderült egy speciálisan budapesti problémára is

„A fővárosi kórházakban az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő, hogy lemondták az akut fekvőbeteg-ellátást, ezért a beteg néha órákig körözött a mentőautóban fekve, míg végre valamelyik kórház fölvette” – mutatott rá Takács Péter. Ezért elrendelte az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, hogy vizsgálják meg, valósak-e a lemondási okok. Szavai szerint „elfogadhatatlan, hogy egy beteg órákat töltsön a mentőautóban Budapesten, ahol van 27 kórház, és egyik kórházból a másikba ingázzon azért, mert különböző okok miatt lemondják az ellátást”. Azonban amióta bevezették az ellenőrzést, harmadára esett vissza az éjszakai lemondások száma – közölte az államtitkár. 

Természetesen az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy az ellenőrök jelenléte a betegek életét veszélyeztetné. Az ellenőrzések során a betegellátás folyamatát soha semmilyen körülmények között nem zavarhatják meg az ellenőrök. Szerinte teljesen hamis az az állítás is, hogy igazoltatással akarnák ellenőrizni, hogy bent fekszik-e a beteg, mert a kórház csak akkor kapja meg érte a pénzt. Mivel az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)